Ξινόμαυρα


Επειδή τα τυπικά αρώματα ενός Ξινόμαυρου είναι το φραγκοστάφυλο όταν είναι ακόμη νέο, η ντομάτα, η ελιά και τα μπαχαρικά όταν παλαιώσει, το κάνουν ιδανικό ταίρι σε πιάτα που συμμετέχει και η ντομάτα, τα οποία στην ελληνική διατροφή βασιλεύουν! Λύνοντας τα χέρια της νοικοκυράς και όχι μόνο. 

Περιγραφή Κρασιού: 
  • Πέντε Ξινόμαυρα τα οποία καλύπτουν ανάγκες από γεμιστά και κοκκινιστό μέχρι κίτρινα τυριά!
  • 1) Κτήμα Α - "Σκαντζόχοιρος"
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:  Βαθύ κόκκινο χρώμα. Στη μύτη έχουμε αρώματα μπαχαρικών, βατόμουρου και ντομάτας, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσια δομή, ισορροπημένη οξύτητα και άρωμα βανίλιας. Συνδυασμοί: Κλασικά κοκκινιστά πιάτα, ψητά κρέατα και λουκάνικα, πίτες, ώριμα τυριά, πιάτα με μπαχαρικά, μέχρι και αρνί στο φούρνο.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16-18οC
  •  2) Κυρ Γιάννη - "Ακακίες"
  • Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Ροζέ, με έντονο κερασί χρώμα με ιωδίζουσες ανταύγειες. Αρώματα φρέσκιας ντομάτας, φράουλας και κυδωνιού. Κρασί με πλούσιο όγκο που διαρκεί στο στόμα.
  • Γευστικοί συνδυασμοί: Ιδανικός συνδυασμός με πιάτα τόσο της εξωτικής όσο και της μεσογειακής κουζίνας, όπως τα λαδερά και οι σαλάτες, καθώς και με λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. 
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12οC
  • 3) Νάουσα Διαμαντάκου Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Χρώμα ρουμπινί. Πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων, ντομάτας, βαννίλιας και πιπεριού. Στόμα γεμάτο με δυνατές ταννίνες.
  • Γευστικοί συνδυασμοί: Κόκκινα κρέατα και κυνήγι, πλούσια μαγειρευτά, όπως σουτζουκάκια και τυριά με έντονη γεύση.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16-18οC
  • 4) Κτήμα Δαλαμάρα - "Παλιοκαλιάς"
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ρουμπινί χρώμα και αρώματα φραγκοστάφυλου, ντομάτας, δαμάσκηνου και μπαχαρικών, ιδιαίτερα πιπεριού και κανέλας. Ισορροπημένη γεύση.
  • Γευστικοί συνδυασμοί: Κρέατα και κυνήγι μαγειρεμένα με πλούσιες σάλτσες, αλλά και ελληνική παραδοσιακή κουζίνα όπου κυριαρχεί η ντομάτα, όπως τα γεμιστά.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16-18οC
  •  5) "Ξινόμαυρο Reserve" - Μπουτάρη
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Βαθυκόκκινο χρώμα. Γλυκά αρώματα ντομάτας και σύκου, ξύλου και ελιάς. Γεμάτο, πλούσιο σώμα, δυνατές, αλλά καλές ταννίνες.
  • Γευστικοί συνδυασμοί: Κρέας και κυνήγι με πικάντικες σάλτσες, αλλά και κρέας στο φούρνο. Τηγανητά και κίτρινα πικάντικα τυριά.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16-18οC
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste