Τι κρασί ταιριάζει με ψάρι;Μα φυσικά λευκό!Σωστά;


Ναι, αλλά όχι πάντα! Λευκό κρασί με ψάρι είναι ένας γενικός κανόνας που βασίζεται στο γεγονός ότι όταν οι ταννίνες των ερυθρών κρασιών ενωθούν με τις πρωτεΐνες των ψαριών παράγουν στο στόμα μια δυσάρεστη μεταλλική αίσθηση.  Μέχρι εδώ όλα είναι απλά. Αν θέλουμε όμως να εντρυφήσουμε λίγο παραπάνω, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις είναι που κάνουν ενδιαφέρον έναν κανόνα. 

Περιγραφή Κρασιού: 

Ναι, μπορεί ένα ερυθρό κρασί να συνοδεύσει ένα ψάρι όταν αυτό έχει ενισχυθεί γευστικά με το μαγείρεμα ή όταν στη διαδικασία του μαγειρέματος έχει χρησιμοποιηθεί ερυθρό κρασί.Ψητά ψάρια με δυνατή γεύση, όπως σολομός, πέστροφα ακόμη και μπαρμπούνια μπορούν να συνοδευτούν από ελαφρά ερυθρά κρασιά, όχι πολύ ταννικά.Ένα ψάρι μαγειρεμένο με ντομάτα ταιριάζει ωραιότατα με ένα ελαφρύ Ξινόμαυρο ή ένα Ξινόμαυρο ροζέ, ενώ ψάρια μαγειρεμένα με καρυκεύματα με ένα Αγιωργίτικο ροζέ.Μικρά τηγανητά ψάρια (μαρίδα, γαύρος, μπαρμπουνάκια, αθερίνα, γοπίτσες) αναζητούν ένα λευκό κρασί με οξύτητα για να μετριάσει τη λιπαρότητα του τηγανίσματος, όπως Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Ρετσίνα, Ροδίτης, Βηλάνα, Sauvignon Blanc.Τα μεγάλα ψητά ψάρια στα κάρβουνα (τσιπούρες πελαγίσιες, σαργοί, φαγκριά, συναγρίδες) θα χρειαστούν μια πιο ενισχυμένη γεύση, όπως ένα Ασύρτικο περασμένο όμως από βαρέλι ή και ένα Σαββατιανό.Ειδικότερα το λαβράκι με πιο φίνα και γλυκιά γεύση θα αναζητήσει μια Μαλαγουζιά και οι σφυρίδες ένα παλαιωμένο Chardonnay.Μια Ντεμπίνα θα συνοδεύσει ένα ψάρι με λεμόνι.Οι σαρδέλες φωνάζουν για ρετσίνα.Ένας αστακός στα κάρβουνα θα ταιριάξει με ένα βαρελάτο Chardonnay.Και τέλος, τα ζυμαρικά με θαλασσινά, θα ταιριάξουν με λευκά κρασιά με φρουτώδη αρώματα, δηλαδή σχεδόν με όλα τα λευκά, ενώ αν έχει προστεθεί και ντομάτα, ένα Ξινόμαυρο ροζέ είναι ότι πρέπει.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste