Tannat -Ερυθρός


Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία, τις ώριμες τανίνες καθώς και τη μακρά παραμονή αρωμάτων.

Περιγραφή Κρασιού: 

Ποικιλιακή Σύνθεση: Tannat 95%, Ξινόμαυρο 5%.
Θέση: “Σκαντζόχοιρος”, υψόμετρο 690 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό, βλέποντας την λίμνη των Πετρών και το όρος Βόρας.
Περιοχή: «Αμπέλια», Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Αμπελώνας: Γραμμικός ιδιόκτητος-εννιαίος αμπελώνας 690 στρεμμάτων.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες σε ασβεστολιθικό υπόστρωμα, με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος: Tannat: 26 Σεπτεμβρίου 2007, Ξινόμαυρο: 5 Οκτωβρίου 2007.
Στρεμματική Απόδοση: 490 κιλά ανά στρέμμα (μέσος όρος).
Οινοποίηση: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.

Παλαίωση: 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 18 μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοολικός τίτλος: 14,5 % vol., Ολική οξύτητα: 7,1 g/l., Ανάγοντα σάκχαρα: 4,2 g/l. , pH: 3,51.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό, βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, όπου κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα αναμεμιγμένα με νότες δέρματος. Γεύση γενναιόδωρη, εξαιρετική δομή, στρογγυλή, με διακριτικά στοιχεία βανίλιας και ξύλου. Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία, τις ώριμες τανίνες καθώς και τη μακρά παραμονή αρωμάτων. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.