Σαμπάνια με φαγητό


Σαμπάνια με φαγητό;    Ναι ξέρω θα σας φανεί περίεργο και όμως ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει και θα σας κάνει ακόμη πιο φανατικούς της fan.

Περιγραφή Κρασιού: 
  • Champagne
  • Αν και αποτελεί το ιδανικό απεριτίφ, εντούτοις υπάρχει ποικιλία γευστικών συνδυασμών σαμπάνιας με διάφορα πιάτα, που αξίζει να δοκιμάσετε.
  • Γενικά: -Σαμπάνιες εσοδείας. Είναι καλά παλαιωμένες, πλούσιες γευστικά και διαθέτουν την πολυπλοκότητα και το χαρακτήρα που απαιτείται για να ταιριάξουν με τις περισσότερες κουζίνες. Πιείτε τις όμως μόνες τους ή με ελαφρύ φαγητό και απολαύστε τα υπέροχα, πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις μπισκότου που διαθέτουν.
  • - Μη εσοδείας cuvées σαμπάνιες. Είναι νέες, νευρικές και συνοδεύουν με επιτυχία λεπτές και ευγενικές γεύσεις.
  •  Ειδικότερα:
  • Extra, UltraBrut σαμπάνιες. Ιδανικό ταίρι τα στρείδια καθώς και παντός είδους οστρακόδερμο. Η οξύτητα που διαθέτουν αυτές οι τελείως ξηρές σαμπάνιες δένει θαυμάσια με τη λιπαρή, υφάλμυρη  και απαλή υφή των θαλασσινών, αλλά και του καπνιστού σολομού (το τέλειο ταίρι, συνδυασμός εκτός συναγωνισμού!).
  • Κλασικές, πολύ ξηρές, Brut σαμπάνιες. Και ειδικότερα αυτές που διαθέτουν μέτριο σώμα, αποτελούν καλό συνοδό μιας απλής ψητής ή ελαφρά σωταρισμένης γλώσσας.
  • Οι πιο πλούσιες τύπου Brut σαμπάνιες ταιριάζουν καλύτερα με λαβράκι ή ακόμα και με χτένια.
  • Οι Blanc de Noirs ( σαμπάνιες λευκές που έχουν προέλθει όμως από μαύρα σταφύλια) διαθέτουν πλουσιότερη γεύση, που τις κάνει ικανές να σταθούν ικανότατα δίπλα ακόμη και σε ένα ψάρι συνδυασμένο με κρεμώδη σάλτσα.
  • Οι Brut σαμπάνιες τώρα που έχουν υποστεί ζύμωση μέσα σε βαρέλια, διαθέτουν αρκετό σώμα και άρωμα για να συνοδέψουν άσπρα κρέατα και πουλιά με ελαφριά γεύση, όπως πέρδικες, μπεκάτσες, περιστέρια. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν έξοχα με ώριμα τυριά, όπως Gruyére.
  •  Ροζέ σαμπάνιες. Ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλη περιεκτικότητα σε Pinot Noir, γευστικά είναι ιδιαίτερα ευέλικτες. Δένουν τέλεια με patés και ham και αρκετά καλά με καπνιστά ψάρια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν με την πικάντικη, ανατολίτικη κουζίνα και συγκεκριμένα με crispy duck.
  • Demi- Sec (Medium- sweet). Υπέροχες με κέικ πλούσια σε γεύση και ιδιαίτερα κέικ φρούτων (γαμήλιες τούρτες, κέικ Χριστουγέννων με πολλά ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς). Όπως συμβαίνει όμως και με τα περισσότερα είδη κρασιών, θεωρώ ότι η σαμπάνια αδυνατεί να συνοδεύσει τη δυνατή γεύση της σοκολάτας. Βέβαια υπάρχουν και οι ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι η σαμπάνια ταιριάζει σχεδόν με όλα, πόσο μάλλον με τη σοκολάτα.
  • Πολύ γλυκιές, Doux, σαμπάνιες. Είναι μάλλον πολύ λιπαρές και πολύ γλυκές για να μπορέσουν να συνοδεύσουν κάποιο επιδόρπιο. Μπορείτε όμως κάλλιστα να τις απολαύσετε μόνες τους στο τέλος του γεύματος, εναλλακτικά του Port ή του Sauternes ή του Vinsanto.
  • Και μη ξεχάσετε ότι ένα brunch που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει πάντα πολλή σαμπάνια,  σκέτη ή με φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste