Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα… και το ψάρι μου!


Τέσσερις προτάσεις να απολαύσετε αυτό το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα και με συνοδεία τα ολόφρεσκα «καλούδια» των ελληνικών θαλασσών. Είμαστε τυχεροί σ΄αυτή τη χώρα. Ας το εκμεταλλευτούμε! 

Περιγραφή Κρασιού: 
  • 1)Ξερολιθιά
  • Παραγωγός: Mediterra Οινοποιητική
  • Τύπος: Λευκός, Ξηρός, ΟΠΑΠ Πεζά
  • Ποικιλία: 100 % Βηλάνα
  • Περιοχή: Πανόραμα και Θόλοι στο Χουδέτσι & Αγ. Βασίλειο Ηρακλείου
  • Αλκοολικός τίτλος: 12,5%
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Μια τυπική Βηλάνα και ένα κρασί διαχρονικό. Εύκολο και μαλακό, ιδανικό συνοδευτικό του καλοκαιριού. Λαμπερό, μέτριας έντασης κίτρινο χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών, αλλά και βερύκοκκου και ροδάκινου σε φόντο εξωτικών φρούτων. Ισορροπημένο, πλούσιο στη γεύση, με ευχάριστη οξύτητα, διακριτή μεταλλικότητα και φρουτώδη επίγευση.  
  • Συνοδεύει: Τέλειο με τα κρητικά πιάτα. Πολύ ωραίο απεριτίφ, αλλά και ως συνοδευτικό τηγανητών ψαριών, ψητών ψαριών, λευκών κρεάτων και λαδερών!
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-10οC

2)Σαντορίνη Χατζηδάκη

  • Παραγωγός: Οινοποιείο Χατζηδάκη
  • Τύπος: Λευκός, Ξηρός, ΟΠΑΠ Σαντορίνη
  • Ποικιλία:90 % Ασύρτικο, 5% Αηδάνι, 5% Αθήρι
  • Περιοχή: Αμπελώνες κυρίως νοτίου, αλλά και ανατολικού τμήματος του νησιού
  • Αλκοολικός τίτλος: 13,5%
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ο ήλιος και η αύρα του Αιγαίου κλεισμένα σε ένα μπουκάλι. Μέτριο κίτρινο χρώμα, με χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας, τα εσπεριδοειδή. Στο στόμα πλούσιο, με τη φρεσκάδα της οξύτητας και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα του νησιού να δίνουν το στίγμα τους.
  • Συνοδεύει: Το κρασί που λατρεύει τα ψάρια, ψητά και τηγανητά. Αλλά και όλα τα «λεμονάτα» φαγητά. Επίσης συνοδεύει σαλάτες με vinaigrette λεμονιού ή ξυδιού και ψητό αρνί, μετριάζοντας τη λιπαρότητά του.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-11οC
  • 3)Μαλαγουζιά, Κτήμα Γέννημα Ψυχής
  • Παραγωγός: Γ. Μανωλεσάκης & Σια Ο.Ε.
  • Τύπος: Λευκός, Ξηρός, Τοπικός Οίνος Δράμας
  • Ποικιλία: 100% Μαλαγουζιά
  • Περιοχή: Αδριανή, Δράμας
  • Αλκοολικός τίτλος:12%
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αν και η καταγωγή της Μαλαγουζιάς θεωρείται η ορεινή Ναυπακτία τα πηγαίνει εξαιρετικά στα βόρεια της χώρας. Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, (χαρακτηριστικό της Μαλαγουζιάς) και άσπρων λουλουδιών. Πεπόνι, ανανάς, grape fruit, ροδάκινο, ακακία. Γεύση φρέσκια, στόμα γεμάτο, καλή οξύτητα και επίγευση.
  • Συνοδεύει: Της αρέσουν οι λεπτές και φίνες γεύσεις. Θαλασσινά, ψάρια, λευκά κρέατα, λευκά, άπαχα τυριά, αλλά και τα φρούτα.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12οC
  • 4)Ροζέ του Φεγγαριού
  • Παραγωγός: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.
  • Τύπος: Ροζέ, ξηρός, Τοπικός Οίνος Πελοποννήσου
  • Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
  • Περιοχή:  Ασπρόκαμπος, Ορεινή Κορινθία
  • Αλκοολικός τίτλος: 13%
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Για τους λάτρεις των ροζέ, ένα ευγενικό και φίνο ερυθρωπό κρασί. Λαμπερό ρoζέ χρώμα, στη μύτη αρώματα φράουλας, κερασιού, βατόμουρου, γαρύφαλλου και καραμέλας βουτύρου. Πλούσιο, δροσερό και πολύ ισορροπημένο στη γεύση, ενώ η επίγευση αφήνει μια μακρά και φρουτώδη ανάμνησή του.
  • Συνοδεύει: Εξαιρετικό απεριτίφ από μόνο του, αλλά και τέλειο με όλα τα ελληνικά λαδερά φαγητά, μεζέδες, λιπαρά ψάρια και κρέατα, φρέσκα τυριά και κινέζικη κουζίνα.
  • Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-12οC

                     

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste