Ζύμη για πίτσα


Και μόνο η ιδέα με φόβιζε! Μέχρι που την έκανα. Είναι πανεύκολη! 

Υλικά: 
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 30γρ. νωπή μαγιά (από φούρνο ή το σούπερ μάρκετ)
  • μία πρέζα αλάτι
  • ½ λίτρο χλιαρό νερό

 

Παρασκευή: 

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε με το χέρι σας μια μικρή κοιλότητα στο κέντρο. Σε ένα φλυτζάνι διαλύστε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά. Ρίξτε την στη κοιλότητα που έχετε ετοιμάσει και αρχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας κατά διαστήματα χλιαρό νερό, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα δάχτυλά σας και να είναι εύπλαστη και ελαστική. Στη συνέχεια πλάστε την σε σχήμα μπάλας, σκεπάστε την και αφήστε την σε ένα χλιαρό μέρος για 40 περίπου λεπτά.Ανοίξτε την με τη βοήθεια πλάστη ή με τα χέρια σας σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος λεπτό, λιγότερο από μισό εκατοστό.Αλείψτε την επιφάνεια της πίτσας με σάλτσα ντομάτας (παραλείποντας τις άκρες για να γίνουν τραγανές), προτού βάλετε οτιδήποτε άλλο και μην ξεχάσετε ότι το τυρί μπαίνει στο τέλος.Αλείψτε με λάδι το ταψί που θα ψήσετε την πίτσα, τοποθετήστε την και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 20 περίπου λεπτά.

  • Tip: - Το μόνο που πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη συνταγή είναι η θερμοκρασία του νερού. Δεν θα πρέπει να είναι καυτό, γιατί θα πεθάνουν οι ζυμομύκητες που θα φουσκώσουν και θα μετατρέψουν τη ζύμη σε ελαστική και δεν θα πρέπει να είναι κρύο, γιατί βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στη μαγιά και χρειάζονται λίγη θερμότητα για να ενεργοποιηθούν.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

20
2