Ζωμός κοτόπουλο


Τίποτα δεν προσθέτει σε μία σούπα περισσότερη γεύση από το σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Διατηρείται για μια βδομάδα περίπου στο ψυγείο ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη. 

Υλικά: 
  • τα κόκκαλα από ένα μαγειρεμένο κοτόπουλο τεμαχισμένα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κοτσάνια σέλερυ ή σέλινο κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσσο χονδροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια
  • 6 κόκκους μαύρου πιπεριού

 

Παρασκευή: 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε τα κόκκαλα κοτόπουλου και καλύψτε τα με 2 λίτρα κρύο νερό. Φέρτε τα σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά να σιγοβράσουν. Αφαιρέστε τυχόν λίπος που σχηματιστεί στην επιφάνεια, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε πολλές φορές λίπος. Μην! ανακατέψετε το ζωμό, γιατί το λίπος θα αναμιχθεί και δεν θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε όλο. Αφού αφαιρέσετε το λίπος προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράστε το ζωμό για 3 ώρες.Αφήστε το ζωμό να κρυώσει και αφαιρέστε με ένα μεγάλο κουτάλι τυχόν λίπος που εμφανιστεί στην επιφάνεια. Ξαναβάλτε το ζωμό στην κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, για να συμπυκνωθεί.

  • Tip:-Κρυώστε το ζωμό όσο γίνεται γρηγορότερα. Βάλτε το μπωλ μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπωλ με νερό και παγάκια. ΜΗΝ τον ανακατέψετε, για να μην αναμιχθεί το λίπος με τον υπόλοιπο ζωμό και να μπορέσετε να το αφαιρέσετε.
  •       -Τον συμπυκνωμένο ζωμό μπορείτε να τον καταψύξετε σε κύβους. Είναι πολλή εύχρηστη μορφή, τους βάζετε κατευθείαν στο φαγητό ή τους διαλύετε πρώτα σε νερό. Επίσης έτσι τους διατηρείτε για πολύ περισσότερο καιρό.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

180
3