Τυρόπιτα ή τυροπιτάκια


Ταψιού, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια μπορεί από μόνη της να αποτελέσει με μια ωραία σαλάτα ένα γεύμα. Σε τριγωνάκια, είναι ένα απίθανο πρωϊνό, ένα νοστιμότατο κολατσιό για το σχολείο και μέρος ενός μπουφέ σε πάρτυ! 

Υλικά: 
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ.)
  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 8 κουταλιές αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κιλό φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
  • αλάτι
  • λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • βούτυρο λιωμένο (στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι) για επάλειψη

 

Παρασκευή: 

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει. Όταν το μίγμα μας πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα τυριά ανακατεύοντας συνέχεια, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τέλος τα αυγά.

  • Τυρόπιτα: Χωρίστε τα φύλλα στη μέση. Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού με βούτυρο και στρώστε τα μισά φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο από πάνω με βούτυρο αφού το στρώσετε, εκτός από το τελευταίο. Αφού στρώσετε τα μισά φύλλα, απλώστε τη γέμιση και συνεχίστε να απλώνετε και να βουτυρώνετε όπως ακριβώς πριν και τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού τελειώσετε, χαράξτε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια.  Χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε την επιφάνεια της τυρόπιτας. Τέλος ραντίστε την από πάνω με λίγο νερό, βάλτε την στο φούρνο στους 180ο C και ψήστε την για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Tip: Αν τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί, μπορείτε να κόψετε ό,τι περισσεύει ή να τα διπλώσετε, προσέχοντας να μην διπλώσετε όλα τα φύλλα στην ίδια μεριά, αλλά εναλλάξ.

  • Τυροπιτάκια: Ένα πακέτο φύλλο κρούστας δίνει περίπου 24 τυροπιτάκια και χρειάζεται η μισή δόση γέμισης. Αφού φτιάξετε τη μισή δόση, χωρίς να ξετυλίξετε το φύλλο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε το σε τέσσερα ίσα μέρη. Ξετυλίξτε το ένα κομμάτι και αλείψτε το επάνω φύλλο με βούτυρο. Βάλτε στη μία άκρη μια μικρή κουταλιά γέμισης, και παίρνοντας και το αποκάτω φύλλο (δύο φύλλα για κάθε ένα τυροπιτάκι) τυλίξτε το σε τρίγωνο όπως στο σχήμα. Συνεχίστε με το ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Τοποθετήστε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, αλείψτε τα με γάλα και ψήστε τα στους 180ο C, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  •  

 

70
2