Τσουρέκι Πολίτικο


Αν και αποτελούν τμήμα της πασχαλινής μας παράδοσης, τα τσουρέκια είναι ωραία όλο το χρόνο. Και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και ως πρωινό και με τον απογευματινό καφέ, αλλά είναι και πολύ ωραία λύση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Μη νομίζετε ότι είναι δύσκολο να τα φτιάξετε. Αφήστε που θα σας λύσουν τα χέρια για αρκετές μέρες. 

Υλικά: 
  • 9- 10 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2/3 φλυτζανιού του τσαγιού βούτυρο
  • 20 γρ. μαγιά μπύρας (θα τη βρείτε είτε σε φούρνους είτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • ¼ φλυτζανιού του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 4 χτυπημένα αυγά
  • ελάχιστο αλάτι
  • μαχλέπι για άρωμα (θα το βρείτε στα μπαχαρικά στα σούπερ μάρκετ)
  • λίγο βούτυρο για επάλειψη

 

Παρασκευή: 

Σε μια κατσαρόλα βράστε το γάλα και προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε να διαλυθούν και να αναμειχθούν τα υλικά. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε το μίγμα να γίνει χλιαρό.   Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και στη συνέχεια ενσωματώστε την στο μίγμα του γάλακτος. Προσθέστε το μισό αλεύρι και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατέψτε το μίγμα καλά και προσθέστε από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Προσθέστε και το μαχλέπι, που προηγουμένως έχετε κάνει σκόνη σε ένα γουδί, και σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε τη ζύμη για 10 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια χλιαρή, βουτυρωμένη λεκάνη, αλείψτε την με βούτυρο, σκεπάστε την με μια υγρή πετσέτα και αφήστε την σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (αυτό απαιτεί περίπου 2 ώρες). Ξαναζυμώστε την και πλάστε την σε τσουρέκια (πλεξίδες ή στρογγυλά).  Τοποθετήστε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένα ταψάκια και αφήστε τα σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο για δεύτερη φορά (περίπου ½ ώρα).Αλείψτε την επιφάνειά τους με αυγό και ψήστε τα στους 180οC για 30 – 40 λεπτά. Μόνο αυτά!!!

  • Tip: - Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφικτή. Πρέπει να μείνει μαλακή και για να μπορείτε να την πλάσετε, αλευρώστε λίγο τα χέρια σας.

        -Τα τσουρέκια πρέπει να φουσκώσουν σε χλιαρή θερμοκρασία. Αν φουσκώσουν σε ζεστό και όχι σε χλιαρό μέρος, θα φουσκώσουν μεν νωρίτερα, θα αποκτήσουν δε μια έντονα υπόξινη γεύση (ως υποπροϊόν από τη γρήγορη ζύμωση της μαγιάς).       -Αν επιθυμείτε πιο γρήγορο φούσκωμα χρησιμοποιήστε περισσότερη μαγιά, κάτι που δε θα αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

  • Αλίκη Μάρα

Γευσιγνωσία- Οινολογία- Art of living   

60
3