Τούρτα 2 επιπέδων


Η μικρή μου κόρη, δεν είναι πια μικρή... Πέρασαν οι εποχές με τις τούρτες με τα παιδικά σχέδια και τα ανάλογα χρώματα. Τώρα επικρατεί το... μαύρο. Και παρόλο που είχα αντιρρήσσεις, αλλά κρατώ την αυστηρότητά μου για σοβαρότερες καταστάσεις..., της έφτιαξα την τούρτα των γενεθλιών της όπως ακριβώς την ζήτησε και ενθουσιάστηκα από το αποτέλεσμα!Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε τις τερχνικές για να φτιάχνετε τέτοιες τούρτες, ανεξαρτήτως χρώματος, δηλώστε συμμετοχή στα σεμινάρια που θα κάνουμε παρέα σύντομα.

Υλικά: 
  • Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ.:
  • 250γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (κατά προτίμηση 70% κακάο)
  • 8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 180 ml νερό
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 60γρ. σκόνη κακάο
  • 550γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4 αυγά
  • 8 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκέλαιο
  • 125ml κρέμα γάλακτος
  • Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 15εκ.:
  • 110γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 110γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (κατά προτίμηση 70% κακάο)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 80 ml νερό
  • 130γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 25γρ. σκόνη κακάο
  • 240γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκέλαιο
  • 60ml κρέμα γάλακτος
  • Για τη ζαχαρόπαστα:
  • Για να καλύψετε και τα δύο κέικ:
  • 10 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
  • 250ml γλυκόζη (θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κιλό ζάχαρη άχνη

 

Παρασκευή: 

Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ.:

Ώρα ψησίματος: 1 και 50 λεπτά

Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 15εκ.:

Ώρα ψησίματος: 1 και 10 λεπτά

Για κάθε ένα κέικ χωριστά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160o C.

Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα.

Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώστε το βούτυρο, τη σοκολάτα και τον καφέ, προσθέστε και το νερό, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμείξτε με το χέρι το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Κάντε μια «λακκούβα» στη μέση και προσθέστε  τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το λάδι, τα οποία έχετε προηγουμένως αναμείξει με το χέρι, και το μίγμα της σοκολάτας. Ανακατέψτε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Βάλτε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το για περίπου 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του χρόνου ψησίματος ελέγχετε συχνά κάνοντας το «τεστ» της οδοντογλυφίδας. Θα πρέπει να βγει «καθαρή», έστω κι αν λίγο «κολλάει».

Tips:

-  Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ σε δοχείο που κλείνει καλά έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο ή 2 μήνες στην κατάψυξη.

-  Προτού το ξεφορμάρετε θα πρέπει πρώτα να έχει κρυώσει τελείως.

Για τη ζαχαρόπαστα:

Για να καλύψετε και τα δύο κέικ:

Βάλτε τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπωλ και βρέξτε την με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε την να απορροφήσει το νερό και περιμένετε λίγα λεπτά. Πρέπει να γίνει σπογγώδης. Διαλύστε τη ζελατίνη σε μπαιν μαρί, τοποθετώντας το μπωλ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσθέστε και τη γλυκόζη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Απομακρύνετε από τη θερμότητα και αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 1 λεπτό.

Κοσκινίστε τα 1600γρ. άχνη σε ένα μεγάλο μπωλ (την υπόλοιπη μπορεί να τη χρειαστείτε αργότερα). Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης. Με ένα ξύλινο κουτάλι αναμείξτε όσο γίνεται τα υλικά και μετά δουλέψτε τα με το χέρι πολύ καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη αρκετά σφικτή. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια προσθέτετε λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγο ζεστό νερό, πολύ- πολύ προσεκτικά όμως να μη σας «ξεφύγει».

Απλώστε σε μια επιφάνεια εργασίας άχνη και συνεχίστε πάνω της να δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Καθώς τη δουλεύετε προσθέτετε άχνη στην επιφάνεια που δουλεύετε για να μην κολλήσει.

Για να τη χρωματίσετε ανοίξτε καλά τη ζαχαρόπαστα και με ένα μαχαίρι απλώστε λίγο χρώμα. Αρχίστε να τη ζυμώνετε πάλι, για να αναμειχθεί το χρώμα καλά και να είναι ομοιόμορφο. Προσθέστε όσο χρειάζεται για να βγει η απόχρωση που θέλετε.

Συναρμολόγηση:

Για να «κολλήσει» η ζαχαρόπαστα πάνω στο κέικ, για να καλυφθούν τυχόν ατέλειες και να είναι λεία, θα πρέπει αρχικά να επαλείψετε τα κέικ με σαντιγί χωρίς ζάχαρη (απλώς χτυπήστε σκέτη κρέμα γάλακτος).

Μοιράστε τη ζαχαρόπαστα σε δύο μέρη (2/3 και 1/30) για τα δύο κέικ. Καλύψτε το μικρότερο ζαχαρόπαστας με μεμβράνη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.  Πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και με τη βοήθεια πλάστη, ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζαχαρόπαστα όσο λεπτή θέλετε και αρκετά μεγάλη για να καλύψει το μεγαλύτερο κέικ. Τυλίξτε την ανοιγμένη ζύμη γύρω από τον πλάστη και απλώς αφήστε την πάνω από το κέικ. Με τα χέρια σας κολλήστε την πάνω στο κέικ και κόψτε ό, τι περισσεύει. Κάντε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζαχαρόπαστα για το μικρότερο κέικ.

  •  Tips:
  • - Καθώς φτιάχνετε τη ζαχαρόπαστα και αφού την έχετε δουλέψει αρκετά, αν χρειάζεται προσθέστε μία ακόμη κουταλιά ζεστό νερό ή ζάχαρη άχνη αν «κολλάει».

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
100
3