Τουρσί λαχανικών


Λατρεύω το τουρσί! Και εγώ και τα παιδιά μου. Μέχρι πρότινος αγόραζα έτοιμα βάζα από το σούπερ μάρκετ. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου αυτή η συνταγή και επειδή θέλω να ξέρω τι τρώω, να διαλέγω εγώ τα λαχανικά, το αλάτι κ.ο.κ. έφτιαξα μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ποσότητα, να’ χουμε! Θα απαιτηθούν 10 λεπτά απ’ τη ζωή σας και πολλή αγάπη και φροντίδα. 

Υλικά: 
  • 1 μικρό κουνουπίδι
  • 2 κομμάτια μπρόκολο
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σέλερυ
  • 1 μικρό κατάλευκο λάχανο
  • 4 μικρά ξερά κρεμμυδάκια
  • 1 λίτρο καλό ξύδι από λευκό κρασί
  • 2 λίτρα νερό
  • 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας χονδρό θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά) 

  

Παρασκευή: 
  • Για ένα βάζο 6 λίτρων:

Πλένετε τα λαχανικά και χονδροκόβετε τα καρότα σε ροδέλες, το λάχανο και το σέλερυ σε μεγάλα κομμάτια, ξεχωρίστε το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε φουντάκια, ενώ τα κρεμμυδάκια αφήστε τα ολόκληρα.Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, το ξύδι, τα αλάτι, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπέρι, το μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης και τα βράζετε για δυο λεπτά μόνο.Σε ένα καλά πλυμένο βάζο τοποθετείτε τα λαχανικά εναλλάξ σε στρώσεις, δίχως να αφήνετε κενά και στριμωχτά, μέχρι το βάζο να γεμίσει. Από πάνω ρίχνετε ζεστό το μίγμα του ξυδιού, με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά και το βάζο να γεμίσει μέχρι απάνω.Κλείστε ερμητικά το βάζο, τοποθετήστε το στο ψυγείο και αφήστε το για 5 μέρες να «ξεκουραστεί». Μετά ανοίξτε το και απολαύστε το!

  • Tips:- Μπορείτε αναλογικά να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα ή να τη σπάσετε σε μικρότερα βάζα.

          -Το τουρσί διατηρείτε στο ψυγείο ή εναλλακτικά το παστεριώνετε και το φυλάτε σε ντουλάπι μέχρι να ανοιχτεί, μετά συντηρείται στο ψυγείο.          -Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό, τι λαχανικά προτιμάτε, αρκεί να είναι λίγο τραγανά, όπως πιπεριές. Επίσης αν χρησιμοποιήσετε κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, το τουρσί θα αποκτήσει και έναν ελαφρύ χρωματισμό.         -Ταιριάζει τέλεια ως συνοδευτικό με όσπρια, ψητό κρέας και σε σαλάτες, ενώ αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για ούζο και τσίπουρο. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία-Γευσιγνωσία-Art of living

 

10
1