Τάρτα λεμονιού από την madame Ondree


Η κυρία Ondree είναι μια γλυκύτατη γυναίκα εκ Παρισίων, παντρεμένη με Έλληνα, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και κάνει γαλλικά στα παιδιά μου. Ξέροντας ότι μου αρέσει η μαγειρική, τα Χριστούγεννα μου είπε ότι έφτιαξε μια καταπληκτική Pate brisse au citron (;;;;), παραγγελία των παιδιών της που ήρθαν να επισκεφθούν τους γονείς τους. Δεν έχασα λοιπόν την ευκαιρία, άρπαξα τη συνταγή, την έφτιαξα και ήταν καταπληκτική. Είναι μια πολύ λεπτή τάρτα, η γέμιση μέσα είναι σαν πηκτή μαρμελάδα λεμόνι, με απίθανο άρωμα και γεύση βουτυράτη. Τρελαίνομαι για σοκολάτα δεν λέω, αλλά τώρα τελευταία «κυνηγάω» πολύ το λεμόνι!Υ.Γ. Πολλά ευχαριστώ και πολλά φιλάκια στην κόρη  μου Νεφέλη, που μια και δεν γνωρίζω γαλλικά με βοήθησε πολύ. Άντε χαλάλι τα λεφτά στα ιδιαίτερα!  

Υλικά: 

Για τη ζύμη:

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • 100γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 1& ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • μισό ποτηράκι του κρασιού νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 αυγό
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60γρ. βούτυρο   
  • το χυμό από ένα λεμόνι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι  

 

Παρασκευή: 

Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπωλ και από πάνω τα κομματάκια βούτυρο. Δημιουργήστε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέστε το λάδι και το αλάτι.Τρίψτε ελαφρά με τα δάκτυλά σας το αλεύρι με το βούτυρο, να ανακατευτούν καλά και να γίνει μια ομοιόμορφη πούδρα, σε μορφή μικρών σβώλων.Ρίξτε το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα και 2-3 κυκλικές κινήσεις μόνο, ενσωματώστε το νερό στη ζύμη. Μην σας νοιάξει αν δεν ενσωματωθεί πλήρως, δεν χρειάζεται και άλλο ανακάτεμα. Όσο λιγότερες κινήσεις, τόσο πιο σωστή θα βγει η ζύμη. Αφήστε την για μία ώρα στο ψυγείο.Μετά το πέρας της ώρας, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια και απλώστε την σε ένα σκεύος για τάρτες.Στα τοιχώματα θα πρέπει η ζύμη να γυρίζει περίπου 2 εκατοστά, οπότε ό, τι περισσεύει κόψτε το και φυλάξτε το για γαρνιτούρα στο τέλος. Κάντε με ένα πιρούνι τρυπούλες στη βάση της ζύμης και ψήστε τη ελαφρώς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, μέχρι να σκληρύνει, όχι να ροδίσει (περίπου 10-15 λεπτά).Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να λιώσει ή πολύ προσεκτικά το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.Ανακατεύουμε με το σύρμα το αυγό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Τέλος βάζουμε τη γέμιση μέσα στην προψημένη βάση της τάρτας. Με την περίσσεια της ζύμης φτιάχνουμε μακαρονάκια και στολίζουμε την τάρτα.Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για ακόμη 25 περίπου λεπτά. Θα πρέπει η γέμιση να ροδίσει καλά.

  • Tips:- Τη γέμιση για πιο εύκολο ανακάτεμα, μπορείτε να τη χτυπήσετε στο μπλέντερ.

        -Η ζύμη δεν θέλει πολύ «ζάλισμα». Το εντυπωσιακό είναι ότι αφού ψηθεί δίνει την εντύπωση σφολιάτας, σαν να αποτελείται από φύλλα.        -Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο διακριτικά τη γεύση και το άρωμα του λεμονιού, βάλτε ξύσμα από 2 λεμόνια. 

  • Μπορείτε να παρακολουθήστε το video της συνταγής μου στο Yumm Channel εδώ

 

  • Bon appétit!
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

50
3

 

Φωτογραφίες
Δείτε το Video