Ταλιατέλες με κιμά στο φούρνο


Εξ Αυστραλίας η εν λόγω συνταγή. Τη λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι, ενώ  αποτελεί εξαιρετική λύση για παιδικά πάρτυ. Η ελληνοαυστραλέζα φίλη μου Πατρίτσια μου την έδωσε και είναι τόσο νόστιμη, όσο και η ίδια!

Υλικά: 
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 πακέτο ταλιατέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • μια κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100γρ. τριμμένο τυρί ριγκάτο
  • 100γρ. τριμμένο κασέρι
  • 100γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
  • ½ λίτρο κρέμα γάλακτος
Παρασκευή: 

Βράστε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, μέχρι  να «κρατάνε» στο δόντι (al dente). Σουρώστε τις και βάλτε τις στο πυρέξ.

Τσιγαρίστε μαζί κρεμμύδι και κιμά με μια κουταλιά ελαιόλαδο, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Σβήστε με το κρασί, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το μοσχοκάρυδο, 50 ml νερό και σιγοβράστε για 20 περίπου λεπτά.

Στο πυρέξ αναμείξτε τον κιμά με τις βρασμένες ταλιατέλες και τα τυριά.

Ρίξτε από πάνω την κρέμα γάλακτος, καλύψτε με αλουμινόχαρτο το  πυρέξ και ψήστε το στο φούρνο στους 180οC για 35- 40 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάστε για να πάρει χρώμα.

  • Tips:-Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, αντικαταστήστε το μισό λίτρο κρέμα γάλακτος με 200ml κρέμα γάλακτος και ένα φλυτζάνι πλήρες γάλα.
  •          -Τα τυριά είναι πολύ λιπαρά από μόνα τους, γι’ αυτό είναι αρκετή μόνο μια κουταλιά ελαιόλαδο κι αυτό προκειμένου να τσιγαριστεί ο κιμάς.
  •          -Το αλουμινόχαρτο είναι απαραίτητο, αλλιώς από πάνω οι ταλιατέλες θα ξεραθούν.
  •           -Είναι πεντανόστιμο φαγητό τόσο ζεστό, όσο και κρύο. Όταν κρυώσει μάλιστα κόβεται άψογα.
  •           -Μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούμε στη μαγειρική κρασί που δεν θα πίναμε.
  •           -Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε κρασί σε ένα φαγητό που προορίζετε για παιδιά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το πρώτο που εξατμίζεται είναι το αλκοόλ, ως πιο πτητικό, και το μόνο που μένει απ’ το κρασί είναι τα υπόλοιπα αρωματικά και γευστικά συστατικά του.

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

60
2