Σπιτική λεμονάδα, απλή ή με ανθρακικό


Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές για το πώς φτιάχνεται μια σπιτική λεμονάδα. Εγώ θα σας δώσω αυτή που προτιμώ, την παλιά κλασική, που βασίζεται στην παρασκευή σιροπιού. Ωραιότατο δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Αστείο στην εκτέλεση, μοναδικό στη γεύση και πάμφηνο. 

Υλικά: 
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • τη φλούδα από δύο λεμόνια
  • μια πρέζα αλάτι
  • το χυμό από 6-7 λεμόνια

 

Παρασκευή: 

Ξεφλουδίστε τα δύο λεμόνια, δημιουργώντας μεγάλες φλούδες, προσέχοντας ωστόσο να αφήσετε όσο το δυνατόν ανέπαφο το άσπρο μέρος του εσωτερικού των λεμονιών, γιατί προσδίδουν πικράδα.Σε μια μικρή κατσαρόλα φέρνετε το νερό σε βρασμό, ρίχνετε τη ζάχαρη, τη φλούδα των λεμονιών και το αλάτι και βράζετε για 5 λεπτά το σιρόπι. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν προσθέστε και το χυμό των λεμονιών. Ανακατέψτε, αφαιρέστε τις φλούδες των λεμονιών, σουρώστε το σιρόπι, βάλτε το σε ένα μπουκάλι και διατηρήστε το στο ψυγείο.Όποτε θέλετε να φτιάξετε λεμονάδα, απλώς βάλτε 2 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι λεμονιού σε ένα ποτήρι νερού και γεμίστε το ποτήρι μέχρι επάνω με νερό ή ανθρακούχο νερό για να την κάνετε με ανθρακικό. Για μεγαλύτερη ποσότητα υπολογίστε 4 κουταλιές της σούπας σιρόπι για κάθε 500ml νερού.

  • Tip:- Σερβίρετέ την γαρνίροντάς την με μια φέτα λεμονιού.
  •        -Κάτι που αρέσει πολύ στους Αμερικανούς είναι να της δίνουν ροζ χρώμα. Για να το πετύχετε αυτό αρκεί να αποχυμώσετε 2-3 φράουλες, αρκεί για όλη την ποσότητα, όταν είναι η εποχή τους και να προσθέσετε το χυμό, να ρίξετε μερικές σταγόνες Γρενανδίνη ή να αποχυμώσετε λίγο χυμό ροδιού αν είναι χειμώνας και να τον προσθέσετε στη λεμονάδα.
  •  Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

5
1