Σπανακόρυζο


Νομίζω ότι είναι φαγητό που μεγαλώνοντας το εκτιμάς.  Κι όμως είναι εύκολο, γρήγορο, χαμηλό σε λιπαρά, με μεγάλη διατροφική αξία, υγιεινό, αλλά και νόστιμο! Ναι, το σπανακόρυζο είναι νόστιμο! 

Υλικά: 
  • 2 κιλά φρέσκο βιολογικό σπανάκι ή 1 ½ κατεψυγμένο βιολογικό
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½  φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα ή Arborio για ριζότο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

 

Παρασκευή: 
  • Για 6 άτομα:

Καθαρίστε το σπανάκι και πλύντε το πολλά χέρια με χλιαρό νερό. Ζεματίστε το για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει και στραγγίξτε το.Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε το σπανάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το κρασί, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν το φαγητό πάρει βράση, ρίξτε και το ρύζι, κλείστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά.Σερβίρετέ το με λεμόνι κομμένο σε τέταρτα, για όποιον επιθυμεί να βάλει στο φαγητό του.

  • Tip:-Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι στο σπανακόρυζο και απολαύστε το με ένα ξηρό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα, όπως ένα Ασύρτικο φρέσκο, όχι παλαιωμένο.

       -Για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.  

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

45
2