Σουπιές με cranberries


Επιτέλους μου την έδωσε τη συνταγή ο φίλος μου ο Αλέξης. Από πέρσι το καλοκαίρι τον κυνηγάω. Είναι από τα πιο νόστιμα εδέσματα που έχω φάει ποτέ μου και σκεφτείτε ότι μόλις αντίκρισα το πιάτο, δεν ήθελα καν να το δοκιμάσω. Και ευτυχώς που η περιέργειά και η λαιμαργία μου, μου επέτρεψαν να γευτώ αυτό το μοναδικό συνδυασμό. Thanks Alex! 

Υλικά: 
  • 1 κιλό σουπιές με το μελάνι τους
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 100γρ. cranberries
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 ½ ξερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο (το καβουρντίζετε μόνοι σας σε ένα τηγανάκι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα)

 

Παρασκευή: 

Αρχικά καθαρίζουμε τις σουπιές. Τις γυρίζουμε ανάποδα, προσέχοντας να μην πειράξουμε το μελάνι τους που βρίσκεται σε ένα σακουλάκι. Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά τα σακουλάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.Τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε σε χονδρά κομμάτια.Τις τηγανίζουμε για λίγο σε ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε και ένα ποτηράκι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις σουπιές για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε και το μελάνι, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο νερό και έχουμε ανακατέψει για να διαλυθεί όσο γίνεται στο νερό. Ανακατεύουμε το φαγητό να διαλυθεί τελείως το μελάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 5 λεπτά περίπου. Τέλος ρίχνουμε τα cranberries, το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το θυμάρι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμη μία βράση πριν αλατοπιπερώσουμε.Σερβίρουμε ζεστό με όλη τη σάλτσα.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

   

15
2