Σούπα κάστανο


Από το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα που μπορούμε να βρούμε κάστανα η σούπα αυτή είναι απλώς φανταστική, μια και ο καιρός και η διάθεση όχι μόνο τη «σηκώνουν», αλλά την απαιτούν. Βελούδινη και άκρως εορταστική σούπα αποτελεί και την τέλεια αρχή για το γεύμα ή δείπνο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Υλικά: 
  • 50γρ. βούτυρο
  • ½ κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι port
  • 1,5 λίτρο ζωμό κότας
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200ml κρέμα γάλακτος

 

Παρασκευή: 
  • Για 4 άτομα ή για 8 αν αποτελεί το πρώτο πιάτο γεύματος

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερυ. Σοτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να πάρουν χρώμα. Σβήστε με το port. Προσθέστε τις πατάτες, τα κάστανα (φυλάσσοντας 4 στην άκρη για το γαρνίρισμα), το ζωμό και το θυμάρι και αλατοπιπερώστε. Φέρτε τη σούπα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση και σιγοβράστε τη σούπα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρέστε το θυμάρι, πολτοποιήστε τη σούπα σε ένα μπλέντερ και ξαναβάλτε την μέσα στην κατσαρόλα. Λίγο πριν τη σερβίρετε ζεστάνετέ την, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και έξτρα αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως. Γαρνίρετέ την θρυμματίζοντας τα κάστανα που έχετε κρατήσει και πασπαλίζοντάς τα πάνω από κάθε πιάτο.

  • Tips: -Μπορείτε να τη σερβίρετε και με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί.

          -Τι μπορείτε να πιείτε για να τη συνοδεύσετε; Μα ασφαλώς σαμπάνια ή κάποιο άλλο αφρώδη οίνο. Αν δεν «είστε» για σαμπάνια, ένα Sauternes θα ταιριάξει τέλεια.          - Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε port, χρησιμοποιήστε Μαυροδάφνη.          -Αν δεν βρίσκετε σέλερυ χρησιμοποιήστε σέλινο, υπολογίζοντας απλώς διπλάσια ποσότητα.           -Αν βαριέστε να βράζετε και να καθαρίζετε κάστανα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμα κάστανα βρασμένα ή ακόμα και σε μορφή πολτού. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία – Γευσιγνωσία- Art of living

 

30
2