Σουφλέ πατάτας με μυρωδικά


Απλές γεύσεις συνδυασμένες σε ένα αποτέλεσμα αέρινο και γευστικό. Πολύ ωραίο πιάτο που μπορεί κάλλιστα να σταθεί μόνο του με μία ωραία σαλάτα. Αποτελεί όμως και πολύ ωραίο συνοδευτικό σε ψητά, κρέας και ψάρι. 

Υλικά: 
  • 700γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2/4 φλυτζανιού γάλα
  • ¼ φλυτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φλυτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • 1  κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο chives (σχοινόπρασσο)
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)
  • 2 ασπράδια

 

Παρασκευή: 

Προθερμάντε το φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα μεσαίου μεγέθους σκεύος για σουφλέ. Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τις, ξαναβάλτε τις πίσω στην κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά γυρίστε τις μερικές φορές για να φύγουν τα υγρά τους. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και πολτοποιήστε τις πατάτες (με το ειδικό εργαλείο ή και με ένα πηρούνι). Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε ένα- ένα τους κρόκους ανακατεύοντας. Στη συνέχεια μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπωλ.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ χτυπήστε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα της πατάτας με πολύ ελαφρές κινήσεις και απαλές. Και στη συνέχεια μεταφέρατε όλο το μίγμα στο μπωλ με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατέψτε πάρα πολύ απαλά.

Βάλτε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα πλούσιο καφέ χρώμα.

Σερβίρετε αμέσως!!!

  • Tip:-Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσετε το μίγμα της πατάτας στη μαρέγκα και όχι ανάποδα.
  •        - Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να γίνει σφικτή η μαρέγκα.
  •        -Οι πατάτες πρέπει όσο το δυνατόν να μην έχουν υγρασία, γιατί αλλιώς θα «πέσει» το σουφλέ, γι’ αυτό τις βάζουμε για λίγο μόνες τους στην κατσαρόλα.
  •       -Για κανένα λόγο μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου το πρώτο μισάωρο.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

 

 

55
2