Σατωμπριάν με σάλτσα μαδέρα


Πολυτελέστατο, ιδανικό κυρίως πιάτο σε ένα πολύ ιδιαίτερο γεύμα. Η ελαφρώς γλυκάδα του κρασιού Μαδέρα και η εύρωστη γεύση των μανιταριών πορτομπέλλο δένουν τέλεια με το χυμώδες κρέας! Ξέχασα το καλύτερο, το όνομα είναι εντυπωσιακό, η συνταγή όμως είναι πανεύκολη! 

Υλικά: 
  • 500- 750γρ. σατωμπριάν (είναι η καρδιά του μοσχαρίσιου φιλέτου)
  • 2 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • βούτυρο
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού κρασί Μαδέρα
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • αλάτι,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Όταν αγοράσετε το κρέας, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει από το πιο παχύ κομμάτι του κέντρου του φιλέτου και να το καθαρίσει από τυχόν λίπος. Στο σπίτι τυλίξτε το σφικτά με μεμβράνη, στις άκρες κάντε τη μεμβράνη σαν καραμέλα και βάλτε το στο ψυγείο για 24 ώρες.

Θα χρειαστείτε ένα σχετικά μεγάλο σκεύος, που να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν τηγάνι και να μπορεί να μπει και στο φούρνο, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να διαθέτει πλαστικό ή ξύλινο χερούλι. Αν δεν διαθέτετε κάτι τέτοιο, θα χρειαστείτε ένα σκεύος για το φούρνο και ένα τηγάνι.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230ο C. Ξετυλίξτε το σατωμπριάν και τρίψτε από πάνω του πιπέρι. Στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε βάλτε 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού το λάδι έχει κάψει πολύ βάλτε το φιλέτο. Γρήγορα καψαλίστε τη μια μεριά και μετά την άλλη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 1- 2 λεπτά, μέχρι το κρέας να αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.

Βάλτε το σκεύος στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήστε το για 10- 15 λεπτά, ανάλογα το πόσο ψημένο θέλετε το φιλέτο.

Στο μεταξύ κόψτε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες και αν θα χρησιμοποιήσετε και το σκόρδο, ψιλοκόψτε το.

Όταν το σατωμπριάν γίνει βγάλτε το από το φούρνο και βάλτε το πάνω σε ένα ανάποδο βαθύ ζεστό πιάτο. Από κάτω βάλτε ένα άλλο πιάτο για να μαζεύει τα υγρά που θα κυλήσουν. Καλύψτε το απαλά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά!

Ξαναβάλτε το τηγάνι στη φωτιά με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές από το ζουμί που έβγαλε το φιλέτο στο φούρνο. Όταν ζεσταθεί προσθέστε μια κουταλίτσα βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώστε. Σωτάρετε τα μανιτάρια για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αν χρειαστεί για να μην μείνουν στεγνά. Αυξήστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και σβήστε με το κονιάκ. Όταν το κονιάκ εξατμιστεί, ελαττώστε τη θερμοκρασία και προσθέστε το κρασί. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να δέσει λίγο (για μερικά λεπτά). Δοκιμάστε την και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.

Για το σερβίρισμα, κόψτε το φιλέτο σε χοντρές φέτες, τοποθετήστε τις σε ζεστό πιάτο, βάλτε τα μανιτάρια από πάνω και περιχύστε με τη σάλτσα.

  • Tip: - Η διαδικασία ξεκούρασης του φιλέτου είναι πολύ σημαντική. Με αυτό τον τρόπο, όσο ωμό και να είναι δεν θα τρέξει αίμα, όταν κοπεί!
  •        -Διαλέξτε ένα καλό κρασί Madeira, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή, αλλά θα συνοδεύσετε και το γεύμα με αυτό. Το δέσιμο του κρασιού με το σατωμπριάν θα είναι ιδανικό.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

 

45
2