Σαντουϊτσάκια με προσιούτο & σύκα


Αν και αποτελεί καθαρά αγγλική συνήθεια, ένα κάλεσμα για καφέ ή τσάι οφείλει να συνοδεύεται από κάτι. Εκτός των γλυκών, ένα πιάτο με λαχταριστά σαντουϊτσάκια κομμένα κομψά και με περιεχόμενο άκρως δελεαστικό θα κλέψει την παράσταση. Πέρα από τα συνηθισμένα και πιο απλά με καπνιστό σολομό ή αγγουράκι (αναπόσπαστα συνοδευτικά μιας τυπικής αγγλικής εκδοχής) μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές τις πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις. 

Υλικά: 
  • 4 φέτες άσπρο ή μαύρο ψωμί για τοστ, χωρίς την κόρα
  • βούτυρο για άλειμμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 40γρ. προσιούτο πολύ λεπτά κομμένο
  • 1 γινωμένο σύκο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μια χούφτα φύλλα ρόκας

 

Παρασκευή: 
  • Σαντουϊτσάκια για τσάι:
  • Για 4 τριγωνάκια ή 6 «δαχτυλάκια»

Βουτυρώστε ελαφρά και τις 4 φέτες ψωμιού και απλώστε το προσιούτο πάνω από τις δύο. Καθαρίστε το σύκο, κόψτε το σε φέτες και τοποθετήστε το πάνω από το προσιούτο. Σε ένα μικρό μπωλ αναμείξτε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και αλατοπιπερώστε. Περιχύστε με το μίγμα το σύκο, απλώστε από πάνω τη ρόκα και σκεπάστε τα σάντουϊτς με τις δύο άλλες φέτες ψωμιού.Για να τα κόψετε, πιέστε ελαφρά με το ένα χέρι το σάντουϊτς και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα είτε διαγωνίως, δημιουργώντας δύο τριγωνάκια, είτε παράλληλα σε τρία ισομεγέθη παραληλόγραμμα, δημιουργώντας «δαχτυλάκια».

  • Tip:- Νομίζω ότι τόσο γευστικά όσο και χρωματικά με το προσιούτο και το σύκο ταιριάζει καλύτερα το άσπρο ψωμί.
  •  Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

10
1