Σάλτσα μπολοναίζ (bolognaise)


Η αγαπημένη των μικρών και μεγάλων παιδιών. Σίγουρη επιλογή για να συνοδεύσετε κάθε είδους πάστα, να τη χρησιμοποιήσετε ως βάση για παστίτσιο, μουσακά και άλλες συνταγές που απαιτούν σάλτσα κιμά. 

Υλικά: 
  • ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
  • 1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 

Παρασκευή: 

Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και 50ml νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σωτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά. Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι. Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζετε τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.

  • Tips: - Αν φτιάχνετε τη σάλτσα για ζυμαρικά πρέπει να παραμείνει ζουμερή, ενώ αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε για παστίτσιο ή μουσακά θα πρέπει να τη μαγειρέψετε μέχρι να σωθούν τα υγρά.

          -Αφού κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία-  Art of living

         

45
3