Σαλάτα με καβούρι


Μυρίζει θάλασσα. Μια δικής μου έμπνευσης σαλάτα που θα σας συναρπάσει.

Υλικά: 
  • 100ml νερό με εκχύλισμα tamarind
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας fish sauce
  • 2 κουταλιές της σούπα χυμό από lime
  • 250γρ. καβούρι (φρέσκο βρασμένο ή κονσέρβα)
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • 2 ματσάκια κάρδαμο (θα το βρείτε στις λαϊκές βιολογικών προϊόντων)
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 3 καυτερές κόκκινες πιπεριές, χωρίς τα κουκούτσια τους και ψιλοκομμένες σε μπαστουνάκια
  • 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Καταρχάς μην τρομάζετε με το νερό tamarind και τη fish sauce. Fish sauce μπορείτε να βρείτε είτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ είτε στα καταστήματα που πουλάνε κινέζικα τρόφιμα. Εκεί θα βρείτε σε μορφή πάστας και το tamarind, που είναι φρούτο. Και τα δύο μαζί δεν θα σας κοστίσουν πάνω από 3 ευρώ. Για να φτιάξετε τώρα το νερό tamarind, απλώς βάλτε σε 1 λίτρο βραστό νερό μια γενναία κουταλιά της σούπας από την πάστα, ανακατέψτε και αφήστε να εκχυλιστεί. Σουρώστε το και είναι έτοιμο. Το tamarind έχει μια απαλή γλυκόξινη γεύση, που δένει τέλεια με το καβούρι.  

Για να φτιάξετε το dressing αναμείξτε σε ένα μπωλ το tamarind νερό, τη σάλτσα ψαριού, τη μαύρη ζάχαρη και το χυμό lime και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ψιλοκόψτε το καβούρι, βάλτε το σε ένα μπωλ, προσθέστε το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ αναμείξτε το κάρδαμο, την κίτρινη πιπεριά, τις καυτερές πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Περιχύστε με το dressing και ανακατέψτε πολύ καλά.

Σε μια μεγάλη πιατέλα τοποθετήστε τη σαλάτα και βάλτε από πάνω το καβούρι.

  • Tips: - Αν θέλετε να τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο δίνει 4 μερίδες. Χωρίστε τη σαλάτα σε τέσσερα πιάτα και μοιράστε το καβούρι από πάνω.
  •           -Μόλις αναμείξετε τη σαλάτα με το dressing πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.
  •           -Πολυμορφική γευστικά και αρωματικά σαλάτα θα την ταίριαζα με τα εξωτικά αρώματα που βγάζει ένα μη παλαιωμένο λευκό κρασί του Νέου Κόσμου, όπως το Gisborne Unoaked Chardonnay, παραγωγός Coopers Creek από τη Νέα Ζηλανδία.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

 

 

20
2