Ριζότο με σπαράγγια, λεμόνι & κρόκο Κοζάνης


Ένα εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο και φθηνό πιάτο για όλες τις ώρες

Υλικά: 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 15 ίνες κρόκου Κοζάνης
  • 50γρ. βούτυρο
  • 275γρ. ρύζι για ριζότο
  • 150γρ. σπαράγγια
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 80γρ. τυρί  τριμμένο
Παρασκευή: 

 

Ζεστάνετε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και κρατήστε τον ζεστό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέστε το κρεμμύδι και τον κρόκο Κοζάνης. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και γίνει «διάφανο». Προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το ανακάτεμα, έως ότου όλοι οι κόκκοι γυαλίσουν και καλυφθούν από βούτυρο. 

Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά το ζωμό. Προσθέστε στο ρύζι μια κουτάλα ζωμό και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία κουτάλα- κουτάλα, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να απορροφηθεί πλήρως από το ρύζι, το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά.

Στο μεταξύ βράστε για λίγο σε νερό ή στον ατμό τα σπαράγγια. Θα πρέπει να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους και να «κρατάνε» στο δόντι. Στραγγίστε τα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Προσθέστε στο ριζότο το χυμό λεμόνι και το τριμμένο τυρί.

Σερβίρετε το ριζότο αμέσως, βάλτε από πάνω σπαράγγια, λίγο ξύσμα από λεμόνι και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.

  • Tips: 
  • -Μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε όλο το ζωμό μαζί. Η σταδιακή προσθήκη του είναι αυτή που «χυλώνει» το ριζότο.
  • - Δύσκολο πιάτο να ταιριάξεις με κρασί, κυρίως εξαιτίας των σπαραγγιών. Ένα βουτυράτο Chardonnay όμως θα συνδυαστεί τέλεια με τη βουτυράτη και κρεμώδη γεύση του ριζότο και θα ανταπεξέλθει άξια απέναντι στα σπαράγγια.
  • Μπορείτε να παρακολουθήστε το video της συνταγής μου στο Yumm Channel εδώ

     

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
30
2
Φωτογραφίες
Δείτε το Video