Ριζότο με κολοκυθάκια


Χαμηλή σε λιπαρά συνταγή. Ένα πολύ γευστικό ριζότο με λαχανικά.  

Υλικά: 
  • 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
  • 3 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (βιολογικό)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/3 φλυτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι ρύζι Arborio (για ριζότο)
  • ½ φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Σε μία κατσαρόλα ζεστάνετε το ζωμό και κρατήστε τον ζεστό, μέχρι να τον χρησιμοποιήσετε.Σε μια άλλη μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία και σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και συνεχίστε το σωτάρισμα μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα. Προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε για λίγο μέχρι το ρύζι να γυαλίσει και χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε ένα φλυτζάνι από το ζωμό και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σωθεί ο ζωμός. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας ένα φλυτζάνι ζωμό τη φορά.Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι από έξω είναι κρεμώδες και στο κέντρο λίγο σκληρό (η όλη διαδικασία διαρκεί  περίπου 20- 25 λεπτά).Όταν λοιπόν το ριζότο είναι έτοιμο προσθέστε τη μισή παρμεζάνα και αλατοπιπερώστε σύμφωνα με το γούστο σας.Αν το ριζότο γίνει πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο ακόμη ζωμό μέχρι να γίνει κρεμώδες.Σερβίρετέ το αμέσως πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα. 

  • Tip: Το ριζότο είναι από τα λίγα φαγητά που πρέπει να σερβίρονται αμέσως. Δεν μπορεί να περιμένει, γιατί δεν θα είναι πια κρεμώδες. Αν πρέπει να προετοιμαστείτε, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία, να τη σταματήσετε πριν προσθέσετε ζωμό και να την ολοκληρώσετε αργότερα λίγο πριν το γεύμα.

  

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

30
2