Ρεβίθια στο φούρνο με δεντρολίβανο


Η μητέρα μου μέσα στα τόσα καλά που μας έμαθε, ξέχασε να μας μάθει να τρώμε όσπρια. Έτσι γύρω στα τριάντα έτυχε να δοκιμάσω ρεβύθια στο σπίτι της πεθεράς μου για πρώτη φορά, μιας και ήταν το μόνο διαθέσιμο φαγητό, αλλιώς θα είχα διαλέξει να φάω κάτι άλλο! Και τα λάτρεψα. Ούσα και βιολόγος, ανακαλύπτοντας αργότερα τη διατροφική σημασία και αξία των οσπρίων, ένταξα στο εβδομαδιαίο μενού, μια φορά όσπρια, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται, αλλά και γιατί τα γουστάρω!!! 

Υλικά: 
  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 6 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά σόδα φαγητού
  • 12 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλάκια ξερό δενδρολίβανο ή ένα κλαδάκι φρέσκο αφού πρώτα το βρέξετε με λίγο ζεστό νερό για να απελευθερώσει το άρωμά του

 

Παρασκευή: 

Μουσκέψτε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Στραγγίξτε τα, πασπαλίστε τα με τη σόδα και αφήστε τα να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τα πάρα πολύ καλά και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 6 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρουν βράση και και με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε τα ρεβίθια να βράσουν.  Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, ρίξτε τα μαζί με το κρεμμύδι και το ζουμί τους σε ένα ταψί και προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο και ανακατέψτε καλά. Βάλτε τα στο φούρνο στους 200oC και ψήστε τα για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μία ωραία κρούστα. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα το φαγητό, μόνο την προσοχή σας ώστε να μην ξεραθεί και μείνει χωρίς υγρά, γιατί το ζουμί είναι όλη η ιστορία. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

60
2