Ραβιόλια γεμιστά με καβούρι σε σάλτσα ντομάτας


Είναι ένα πιάτο για ιδιαίτερες στιγμές. Τόσο από γευστικής άποψης, όσο και από χρονικής! Το έφτιαξα για πρώτη φορά ως πρώτο πιάτο στα γενέθλιά μου. Είχα αρκετό άγχος γιατί δεν το είχα ξαναφτιάξει, το αποτέλεσμα όμως όχι μόνο με έβγαλε ασπροπρόσωπη, αλλά μετατράπηκε σε μαγική γευστική απόλαυση. Ήταν απλά τέλειο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για μέρες. 

Υλικά: 

Για 6 άτομα (ως κυρίως γεύμα ή για 10 ως πρώτο πιάτο)Για τη γέμιση:

  • 300γρ. ψίχα καβουριού (από φρέσκα καβούρια ή κονσέρβα)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 90γρ. τυρί ρικότα

 Για τη ζύμη:

  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες πολτοποιημένες ή την αντίστοιχη ποσότητα σε κονκασέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 γεμάτη κουταλιά κρέμα γάλακτος
  • φυλλαράκια μαϊντανού για το γαρνίρισμα

 

Παρασκευή: 

Σε ένα μπωλ αναμείξτε το καβούρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ρικότα και αλατοπιπερώστε. Βάλτε τη γέμιση στο ψυγείο, καλυμμένη, για αργότερα. Για να φτιάξετε τα ζυμαρικά: Βάλτε στο μίξερ και χτυπήστε με το εξάρτημα για ζύμη σχεδόν όλο το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Προσθέστε ένα- ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά τη ζύμη ενδιάμεσα. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, να μη σχηματίσει μπάλα στον κάδο του μίξερ, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι σκληρή. Αν κολλάει στα χέρια προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι σκληρή, λίγο νερό και ελάχιστο λάδι και χτυπήστε την ξανά, καλά στο μίξερ.Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώστε λίγο αλεύρι και πλάστε την σε μπάλα. Κόψτε την σε τρία μέρη και τυλίξτε κάθε ένα με μεμβράνη, για να μην ξεραθεί.Αν διαθέτετε μηχανή για ζυμαρικά, ρυθμίστε την στη λεπτότερη διάσταση και δουλέψτε το κάθε τρίτο της ζύμης ξεχωριστά.Αν δεν διαθέτετε, όπως εγώ, ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, σε όσο το δυνατόν μακρόστενο σχήμα και λεπτότερο ίσως και από χιλιοστό. Τελειοποιήστε το μακρόστενο σχήμα με ένα μαχαίρι, χωρίστε το σε δύο λωρίδες και την κάθε λωρίδα σε ισομεγέθη παραλληλόγραμμα, ένα για κάθε ραβιόλι και τόσο μεγάλα, όσο θέλετε να είναι τα ραβιόλια σας. Εγώ τα ήθελα μεγαλούτσικα και έφτιαξα συνολικά περίπου 30.Σε κάθε ραβιόλι βάλτε μια καλή ποσότητα γέμισης, βρέξτε με νερό τις άκρες του, διπλώστε το, προσέχοντας να μην εγκλωβίσετε πολύ αέρα, ενώστε τις άκρες του και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέστε τις καλά.Απλώστε τα σε μια καθαρή πάνινη πετσέτα, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί θα κολλήσουν, και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες περίπου.Στο μεταξύ ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρετε στο ελαιόλαδο πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια και το σκόρδο. Προσθέστε τις ντομάτες, αλατοπιπερώστε, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε να μαγειρευτεί η σάλτσα για 1 ώρα περίπου. Όταν γίνει, περάστε την από το μπλέντερ να γίνει κρεμώδης και ξαναμεταφέρετέ την στην κατσαρόλα. Κρατήστε την ζεστή. Λίγο πριν βάλετε μέσα τα ραβιόλια και τα σερβίρετε, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε νερό. Βράστε τα ραβιόλια σε δόσεις για 4 περίπου λεπτά, δοκιμάζοντας το πρώτο για να σιγουρευτείτε ότι έχει μαγειρευτεί σωστά. Με τη βοήθεια διάτρητης κουτάλας, στραγγίξετέ τα και μεταφέρετέ τα  πολύ προσεκτικά στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.  Μοιράστε τα στα πιάτα και πασπαλίστε με το μαϊντανό.

  • Tips:- Χρησιμοποίησα φρέσκα, βασιλικά καβούρια, μια κι αυτά έχουν αρκετό κρέας. Τα έβρασα και τα καθάρισα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα δουλειά, που έκανα την προηγούμενη μέρα. Η γεύση τους όμως δε συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την κονσέρβα. Γι’ αυτό και είπα στην αρχή ότι είναι ένα πιάτο για πολύ «σπέσιαλ» περιπτώσεις.

         -Αν θέλετε να απλουστεύσετε κι άλλο τη ζωή σας, μπορείτε αντί να φτιάξετε ζύμη να χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα wonton, που θα προμηθευτείτε από μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα. Στην περίπτωση αυτή, τα ραβιόλια θέλουν περίπου 2 λεπτά βράσιμο. Και πάλι όμως η φρέσκια πάστα δεν συγκρίνεται.        -Δοκιμάστε τα πίνοντας ένα Riesling, αν θέλετε κάτι σε λευκό κρασί, αλλιώς ένα ροζέ από Ξινόμαυρο του πάει πολύ.        -Εγώ το σέρβιρα ως πρώτο πιάτο, προσφέροντας 3 μεγαλούτσικα ραβιόλα σε κάθε συνδαιτημόνα. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

60
4