Ψωμάκια με λουκάνικο και dip γιαουρτιού


Μικρές μπουκίτσες ψωμιού με "έκπληξη" στο κέντρο. Αγαπημένο συνοδευτικό για τη μπύρα, για τους φίλους μου και αγαπημένο κολατσιό των παιδιών μου για το σχολείο. Πολλές φορές ανάλογα με το τι έχω στο ψυγείο αυτοσχέδιαζω και η γέμιση μετατρέπεται σε αληθινή έκπληξη!

Υλικά: 
  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξηρά μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλατι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 120 γρ. λεπτά λουκάνικα

 Για το dip: 

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουταλια της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλια της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικα ( ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, μαιντανό κλ)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός απο τα λουκάνικα, στο κάδο του μιξερ και χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο γάντζο χτύπησε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

Αν δεν διαθέτετε μίξερ με κατάλληλο γάντζο, βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και με ένα κουταλι αναμείξτε καλά τα υλικά. Στη συνέχεια κάντε μια λακούβα στη μέση και ρίξτε το χλιαρό γάλα. Ξεκινώντας απο τατοιχωματα αναμειξτε το μίγμα του αλευρου με το γάλα. Ρίξτε το μίγμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και  ζυμώστε για 10 περίπου λεπτα. Η ζύμη θα πρέπει να ειναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα.

 

Και στις δυο περιπτώσεις βάλτε τη ζύμη σε ελαφρως αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια βαμακερή πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200o C.

Κόψετε τα λουκάνικα σε 16 ίσα μέρη.

Μετά τη μια ωρα ζυμώστε ελαφρά τη ζύμη να απελευθερωθεί ο αέρας και χωρίστε την και αυτή σε 16 μέρη.

Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα και ανοίξτε την. Στο κέντρο βάλτε το λουκάνικο και κλείστε το, πιέζοντας καλά τις άκρες της ζύμης να κολλήσουν.

Τοποθέτηστε τα ψωμάκια με την πλευρά που πιέσατε τις άκρες της ζύμης

προς τα κατω σε ένα ταψι στρωμένο με αντικολλητικο χαρτί και ψηστε τα για 20 λεπτα.

Απολαύσετε τα την ίδια μέρα.

 

Για το dip:

Απλώς αναμειξτε όλα τα υλικά μαζι.

 

Tips:

- Η θερμοκρασια του γάλακτος ειναι σημαντική για να γίνει το ψωμί. Αν ειναι πολυ ζεστό θα "κάψει" τους ζυμομυκητες     και δεν θα φουσκώσει ποτε η ζύμη, ενώ αν ειναι κρύο δεν θα " ξυπνήσουν" και πάλι δεν θα φουσκώσει η ζύμη.

- Αντί για γάλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερο, προτιμώ όμως το γάλα γιατι κανει το ψωμί πιο αφρατο και πιο     γευστικο.

- Την επόμενη μέρα εξακολουθούν να ειναι το ίδιο γευστικά, έχουν όμως γίνει πιο σκληρά.

 

 

Αλίκη Μάρα 

Καθημερινή Γευσιλάτρης

 

30
2
Φωτογραφίες
Δείτε το Video