Ψωμάκια με λαχανικά&σάλτσα ντομάτας


Αφού είχε τελειώσει το δείπνο, μου ζήτησαν να ξαναφέρω την πιατέλα με τα ψωμάκια, που τα’ χα σερβίρει ως ορεκτικό, για να τα αποτελειώσουν(!), μαζί με μερικά ανθρακούχα νερά, για να μπορέσουν να χωνέψουν το πολύ φαγητό!!! 

Υλικά: 
  • 1 χωριάτικη μπαγκέτα ψωμί
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 καρότα κομένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες
  • 2  μεγάλες ντομάτες (ή 4 μικρές)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 και 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο μόνο καθαρισμένες

 

Παρασκευή: 

Τα κολοκυθάκια και τα καρότα, μπορείτε καταρχάς να τα κόψετε κατά μήκος με τους κόφτες λαχανικών που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με μαγειρικά σκεύη. Με τον τρόπο αυτό γλυτώνετε πρώτα χρόνο και κόπο και δεύτερον το γεγονός ότι τα λαχανικά έχουν όλα το ίδιο πάχος, οπότε ψήνονται ομοιόμορφα. Κατόπιν με το μαχαίρι θα τα κόψετε σε λωρίδες.Βάλτε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε ένα μπωλ και αλατίστε τα καλά.Κόψτε την μπαγκέτα σε φετούλες των 2 εκατοστών, παραλείποντας φυσικά τις δύο άκρες του ψωμιού. Ψήστε τις πολύ προσεκτικά, μην σας «αρπάξουν», στο grill του φούρνου σας και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάλτε τις και ενώ είναι ακόμα ζεστές, πάρτε το σκόρδο και τρίψτε το στην μια τους επιφάνεια.Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τις σε κύβους.Ζεστάνετε σε ένα τηγάνι τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και μαγειρέψτε τα λαχανικά για 4 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε τα σε ένα πιάτο  και αφήστε τα στην άκρη.Στο ίδιο τηγάνι βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και το ξύδι. Μαγειρέψτε τα για 1- 2 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες.  Αφήστε τις για άλλα 2-3 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα.Πάνω στην επιφάνεια κάθε φετούλας ψωμί που έχετε αλείψει με το σκόρδο μοιράστε τη σάλτσα ντομάτας, από πάνω τοποθετήστε γενναία ποσότητα από τα λαχανικά και σερβίρετέ τα ζεστά. (Και αφού είχαν κρυώσει ήταν τέλεια!)

  • Tip: - Το ξύδι πρέπει να είναι από λευκό κρασί, γιατί έχει πιο διακριτική γεύση. Και επίσης σε αυτή τη συνταγή με τον τρόπο που μαγειρεύεται, δεν ξεχωρίζει στη γεύση, απλώς την ενισχύει.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

15
1