Ψαρονέφρι ψητό με φασκόμηλο και πορτοκάλι


Το ωραίο με το ψαρονέφρι είναι ο σύντομος χρόνος μαγειρέματός του και οι δυνατότητες που σου δίνει να φτιάξεις κάτι εντυπωσιακό και νόστιμο. Η γεύση και το άρωμα του φασκόμηλου είναι αυτά που κυριαρχούν και προκαλούν τις γευστικές θηλές στο συγκεκριμένο πιάτο. Εξαιρετικά απλό στην εκτέλεση και πολύ ενδιαφέρον γευστικά.

Υλικά: 
  • 2 ψαρονέφρια (400γρ. περίπου έκαστο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες σε πλάγιες φετούλες
  • 10 μικρά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • ½ λίτρο ζωμό κότας (βιολογικό)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι

 

Παρασκευή: 

Με ένα μαχαίρι κάντε τρύπες στο ψαρονέφρι και βάλτε μέσα σκόρδο και φασκόμηλο.Αλείψτε, πιέζοντας να κολλήσουν, με τους σπόρους μάραθου και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά.Προθερμάνατε το φούρνο στους 220-240o C.Σε ένα μεγάλο σκεύος που μπαίνει σε φούρνο, ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ροδοκοκκινίστε πολύ καλά από όλες τις μεριές το ψαρονέφρι. Μεταφέρετέ το σε μια πιατέλα.Στο ίδιο σκεύος ζεστάνατε και την άλλη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε το, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.Ξαναβάλτε το χοιρινό μέσα στο σκεύος, περιχύστε το με το ζωμό και το χυμό πορτοκαλιού και ψήστε το στο φούρνο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι το κρέας να ψηθεί μέχρι μέσα. Όταν γίνει βγάλτε το από το φούρνο, σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά, προτού το κόψετε σε φέτες.Σερβίρετέ το περιχύνοντάς το με τη σάλτσα με τα κρεμμύδια που δημιουργήθηκε στο σκεύος και ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι.

  • Tips:- Το ψαρονέφρι όπως και κάθε χοιρινό, πρέπει να είναι τελείως ψημένο, δηλαδή να μην είναι καθόλου «ροζ» στο εσωτερικό του, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να το «στεγνώσουμε» εντελώς, παραψήνοντάς το. Απλώς να το προσέχουμε.

       -Νομίζω ότι μια Ρομπόλα από την Κεφαλονιά, πλούσιο αρωματικά κρασί και με θαυμάσια ισορροπία θα ήταν τέλειο. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

40
2