Ψαρονέφρι με κρούστα πεκορίνο


Πείτε μου τώρα ότι δεν σας άνοιξε η όρεξη. Τρυφερό ψαρονέφρι με μια χρυσή κρούστα, ανάλαφρος πουρές και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ό, τι πρέπει για να γεύμα δίπλα σε αναμμένο τζάκι για δύο ή περισσότερους. Το ωραίο μ’ αυτή τη συνταγή είναι ότι είναι και εύκολη και γρήγορη. Δεν θα χρειαστείτε πάνω από 45 λεπτά για να ετοιμάσετε ένα μοναδικό γεύμα. 

Υλικά: 
  • 800γρ. ψαρονέφρι (2 κομμάτια)
  • 3 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 150γρ. τριμμένο τυρί πεκορίνο
  • 3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ μουστάρδας:

  • 1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με σιναπόσπορο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα πλήρες
  • 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 80ml ξύδι μπαλσάμικο

  

Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC.Αλείψτε το κρέας με μία κουταλιά ελαιόλαδο. Αναμείξτε το πεκορίνο με το δενδρολίβανο και απλώστε το μίγμα σε μία λαδόκολλα. Βάλτε πάνω το ψαρονέφρι και στριφογυρίστε το να καλυφθεί ομοιόμορφα.Τοποθετήστε το σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο, περιχύστε το με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήστε το για 30 λεπτά ή έως ότου το ψαρονέφρι γίνει και η κρούστα αποκτήσει χρυσό χρώμα. Αφήστε το να ξεκουραστεί και διατηρήστε το ζεστό.Για τον πουρέ βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Στραγγίξτε τις, ξαναβάλτε τις στην ζεστή κατσαρόλα και με το ειδικό μηχάνημα πολτοποιήστε τις. Προσθέστε τη μουστάρδα, το σκόρδο, το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Διατηρήστε τον ζεστό. Για να φτιάξετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια ζεστάνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε τα για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέστε το μπαλσάμικο και 40-50ml νερό. Μαγειρέψτε τα σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή έως ότου τα κρεμμύδια γίνου μαλακά και κολλώδη. Αλατοπιπερώστε.Κόψτε το ψαρονέφρι σε φέτες και σερβίρετέ το με τον πουρέ και τα κρεμμύδια.

  • Tips:- Αν δεν έχετε φρέσκο δενδρολίβανο χρησιμοποιήστε αποξηραμένο, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστείτε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας.

         -Τις πατάτες μπορείτε αν θέλετε να μην τις ξεφλουδίσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τις πλύνετε πολύ καλά και να ακολουθήσετε τη συνταγή κανονικά διατηρώντας τη φλούδα. Είναι μία τακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, με περισσότερα οφέλη για την υγεία.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

40
3