Ψαρονέφρι με καραμελωμένα μήλα


Πιάτο γκουρμέ! Και χωρίς να απαιτούνται ώρες και ώρες στην κουζίνα. Σε 30 με 40 λεπτά το πολύ μπορείτε να φτιάξετε ένα μοναδικό γεύμα για λεπτούς ουρανίσκους!!!

Υλικά: 
  • 2 ψαρονέφρια (400γρ. περίπου έκαστο)
  • 2 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο εξαιρετικά ψιλοκομμένη ή συνθλιμμένη με το ειδικό εργαλείο
  • ½ λίτρο ζωμό κότας Maggi
  • 2+1 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 μεγάλα κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 10γρ. Bούτυρο αγελάδος κύπελλο ΧΩΡΙΟ
  • ½ κιλό μικρά καρότα (αν είναι πιο μεγάλα κόψτε τα κατά μήκος)
  • 200γρ. κολοκύθα κομμένη σε μεσαίους κύβους
  • 250γρ. σπαράγγια άσπρα ή πράσινα
Παρασκευή: 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220-240o C.Αλατοπιπερώστε τα ψαρονέφρια, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί δίπλα το ένα στο άλλο και ψήστε τα στο φούρνο περίπου για 30-35 λεπτά ή έως ότου το κρέας ψηθεί μέχρι μέσα. Όταν γίνουν, τα βγάζετε από το φούρνο, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να σταθούν για τουλάχιστον 5 λεπτά προτού τα κόψετε.Στο μεταξύ βάλτε σε ένα τηγάνι το μισό ζωμό κότας και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μαγειρέψτε τα πράσα με το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Προσθέστε τις 2 κουταλιές της μαύρης ζάχαρης και το ξύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι τα πράσα να καραμελώσουν. Προσθέστε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να ελαττωθούν στο μισό περίπου τα υγρά. Βάλτε το μίγμα σε ένα μπωλ, σκεπάστε το και κρατήστε το ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.Σκουπίστε με ένα χαρτί κουζίνας το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε και λιώστε το βούτυρο. Σοτάρατε τα μήλα με μία κουταλιά μαύρης ζάχαρης, γυρίζοντάς τα κάθε τόσο από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα.Βράστε σε νερό ή στον ατμό τα λαχανικά, προσέχοντας να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι.Τέλος σε κάθε πιάτο μοιράστε τα λαχανικά, από πάνω βάλτε κομμάτια από το ψαρονέφρι, από πάνω ρίξτε τη σάλτσα με τα πράσα και τέλος τα κομμάτια μήλου.

 

Tips:

- Τη σάλτσα με τα πράσα αν σας βολεύει μπορείτε να τα φτιάξετε αρκετές ώρες πριν, αρκεί προτού τα σερβίρετε να τα ζεστάνετε.

-Το ψαρονέφρι όπως και κάθε χοιρινό, πρέπει να είναι τελείως ψημένο, δηλαδή να μην είναι καθόλου «ροζ» στο εσωτερικό του, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να το «στεγνώσουμε» εντελώς, παραψήνοντάς το. Απλώς να το προσέχουμε.        

-Δύσκολο πιάτο να το ταιριάξεις με κρασί. Γλυκόξινες γεύσεις, φρούτο, λαχανικά και σπαράγγια. Τα τελευταία δε αποτελούν από τους νούμερο ένα εχθρούς του κρασιού, μια και διαθέτουν πολύ δυνατή γεύση που ουσιαστικά εξουδετερώνει το κρασί.Το εξαιρετικό όμως Chardonnay του κτήματος Άλφα συνδυάζεται άψογα.

  • Μπορείτε να παρακολουθήστε το video της συνταγής μου στο Yumm Channel εδώ
    • Αλίκη Μάρα
    • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

     

60
2
Φωτογραφίες
Δείτε το Video