Προφιτερόλ


Κλασικό γλυκό και νόστιμο.Φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι. Αξίζει να δοκιμάστε την συνταγή μου.

Υλικά: 
  • Για τα σου:
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
  • Για τη γέμιση:
  • σαντιγύ ή παγωτό βανίλια
  • Για τη σως σοκολάτας:
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 50γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

 

Παρασκευή: 

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο, το νερό και το αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα τη ζύμη, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα.Απομακρύνετε τη ζύμη να κρυώσει και σπάστε μέσα ένα- ένα τα αυγά, ενώ τη χτυπάτε με δύναμη.Προθερμάντε το φούρνο στους 220ο C.Με δύο μικρά κουταλάκια φτιάξτε σου σε μέγεθος καρυδιού και βάλτε τα σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήστε τα αρχικά για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια ελαττώστε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε τα για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.Αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια κόψτε τα στη μέση με ένα μαχαίρι.Γεμίστε τα με σαντιγύ ή παγωτό. Αν χρησιμοποιήσετε παγωτό βάλτε τα στην κατάψυξη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε, αν τα γεμίσετε με σαντιγύ στο ψυγείο.Για να φτιάξετε τη σάλτσα σοκολάτας σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να φουσκώνει το μίγμα, προσθέστε την κουβερτούρα που έχετε κόψει σε κομμάτια και ανακατέψτε να λιώσει. Μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάστε τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίξτε το βούτυρο, ανακατεύοντας να αναμειχθεί καλά.Για τη συναρμολόγηση: Σε μια πιατέλα ή ένα μεγάλο μπωλ βάλτε τα γεμισμένα σου και από πάνω περιχύστε τα με τη σάλτσα σοκολάτας η οποία πρέπει να είναι ζεστή. Αν σας έχει κρυώσει μπορείτε να τη ζεστάνετε σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων με πολύ προσοχή!!Σερβίρετε αμέσως! 

  • Tip:-Τη σαντιγύ μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη, μπορείτε όμως να τη φτιάξετε και εσείς πολύ εύκολα. Απλώς χτυπήστε στο μίξερ ένα φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη και μια βανίλια.
  • Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία 

45
3