Μπρόκολο ογκραντέν


Σε καμμία περίπτωση μην το σνομπάρετε. Το μπρόκολο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, η κρέμα και το τυρί δίνουν ρεσιτάλ. Είναι το αγαπημένο της κόρης μου, η οποία μετράει μόλις 8 Μαΐους! 

Υλικά: 
  • 1 κιλό μπρόκολο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 2 ½ φλυτζάνια γάλα ημιαποβουτυρωμένο
  • 1 φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 φρυγανιές τριμμένες

 

Παρασκευή: 

Πλύντε το μπρόκολο, χωρίστε τις φουντίτσες του και μαγειρέψτε το στον ατμό. Προσοχή μην μαλακώσει πολύ, να «κρατάει» λίγο στο δόντι. Αν δεν μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό, απλώς βράστε το σε νερό και πάλι όμως όχι πολύ.

Στη συνέχεια βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρετε το σκόρδο, μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε το μπρόκολο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε για 2 λεπτά όλα τα υλικά μαζί. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε μια κατσαρόλα τώρα φτιάξτε μπεσαμέλ. Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Καβουρντίστε για λίγο το αλεύρι και προσθέστε το γάλα σιγά- σιγά. Συνεχίστε να ανακατεύετε και όταν η σάλτσα πήξει, κατεβάστε την από τη φωτιά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μισό τυρί και ανακατέψτε καλά.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώστε το μπρόκολο και από πάνω ρίξτε την μπεσαμέλ. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά και ψήστε το στους 170ο C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσει από πάνω μια ωραία χρυσοκαστανή κρούστα.

Σερβίρεται ζεστό.

  • Tip:-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα λαχανικά εκτός από το μπρόκολο ή και συνδυασμό λαχανικών ή και χόρτα.
  •        -Και την επομένη μέρα είναι εξαιρετικό, απλώς θα χρειαστεί να το ζεστάνετε για λίγο στο grill.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

 

 

35
2