Μπουρεκάκια με κιμά


Το τέλειο τραγανό και γευστικότατο ορεκτικό για πάρτυ, μπουφέ ή καθιστό τραπέζι. Και μία καταπληκτική ιδέα για κολατσιό στο σχολείο. Γίνονται πολλά κομμάτια, αλλά καταναλώνονται αμέσως, γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μόνο σε ένα. Επειδή δε ψήνονται στο φούρνο, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι ιδιαιτέρως υγιεινά. 

Υλικά: 
  • σάλτσα μπολονέζ (διπλή δόση για 1 κιλό κιμά)
  • ½ κιλό κατίκι δομοκού
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

 

Παρασκευή: 

Μαγειρέψτε τον κιμά έως ότου σωθούν τα υγρά του και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το κατίκι και ανακατέψτε.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C.Κόψτε κατά μήκος το φύλλο κρούστας στα τέσσερα ή πέντε, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλετε τα μπουρεκάκια. Αλείφετε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο, βάζετε στο κέντρο μια μικρή ποσότητα κιμά, διπλώνετε αριστερά και δεξιά το φύλλο κρούστας προς τα μέσα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ώστε να μην είναι ανοιχτά τα πλαϊνά και τυλίξτε το μπουρεκάκι. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί που έχετε λαδώσει καλά ή που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τέλος αλείψτε τα με αυγό και ψήστε τα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 20 λεπτά.

  • Tips:- Το κατίκι δομοκού είναι ένα πολύ ελαφρύ σε λιπαρά τυρί. Αν όμως θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γκούντα κτλ) υπολογίζοντας όμως λιγότερη ποσότητα, περίπου 350γρ. για ένα κιλό κιμά.

           -Αν θέλετε να ενισχύετε και άλλο τη γεύση τους χρησιμοποιήστε βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων.

  •  Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

45
3