Μπεσαμέλ


Πολύ εύκολη και ιδανική σάλτσα για πάρα πολλά πιάτα. Παστίτσιο, λαχανικά ογκραντέν, κροκέτες είναι μόνο λίγα απ’ αυτά και ατελείωτη η φαντασία για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όπως η ολλανταίζ και η ανγλαίζ, αποτελεί βάση για αμέτρητες άλλες σάλτσες. 

Υλικά: 
  • 30γρ. βούτυρο
  • 30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ λίτρο γάλα
  • μία πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Σε μια κατσαρόλα με παχύ πάτο λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Θα γίνει μια πάστα. Μαγειρέψτε την ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το γάλα, χωρίς καθόλου να σταματήσετε να ανακατεύετε και χαμηλώστε τη θερμοκρασία λίγο ακόμη. Όταν φθάσει στο σημείο βρασμού, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

 

  • Tip: - Αν η μπεσαμέλ δεν σας πήζει προσθέστε μια κουταλιά νισιστέ, αφού πρώτα το διαλύσετε σε λίγο κρύο νερό.

       -Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να μετρήσετε το βούτυρο και το αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας είναι περίπου 9γρ. αλεύρι και 12 βούτυρο.

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

25
2