Μουστοκούλουρα


Ως σύζυγος οινολόγου η μητέρα μου έφτιαχνε κάθε «μουστιά» μουστοκούλουρα και μουσταλευριά. Από αυτήν πήρα τη συνταγή και την περνώ σε σας με πολλή αγάπη!

Υλικά: 
  • 4 ποτήρια λάδι
  • 1 ποτήρι μούστο*
  • 1 ποτήρι αλυσίβα**
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ανθρακική αμμωνία διαλυμένη στην αλυσίβα (θα τη βρείτε στα σουπερ μάρκετ)
  • κανέλα
  • γαρύφαλο τριμμένο
  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη

 

Παρασκευή: 

Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί κάπως η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι, το οποίο θα προσθέσετε σιγά- σιγά, κανονίζοντας την ποσότητα του μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια σας.

Πλάστε την σε σχήματα που εσείς θέλετε και τοποθετήστε τα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήστε τα στους 170ο C για 15- 20 λεπτά.

Tips:

- Μούστο για μουστοκούλουρα θα βρείτε στα διάφορα πατητήρια. Είναι έτοιμος για χρήση, γιατί ο μούστος για μουστοκούλουρα και μουσταλευριά προκύπτει έπειτα από κάποια διαδικασία.

- Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το μούστο με πετιμέζι, θα σας γίνουν όμως πολύ γλυκιά και υπάρχει πιθανότητα να πικρίσουν. Γι’ αυτό θα πρότεινα αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μούστο να χρησιμοποιήσετε μισό ποτήρι πετιμέζι και να συμπληρώσετε με νερό.

- Όταν είναι η εποχή του τρύγου παίρνω περισσότερο μούστο, τον οποίο τον φυλάω στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη για μελλοντικές «φουρνιές» μέσα στο χρόνο.

- Η αλισίβα είναι το μόνο συστατικό που κάνει τα κουλούρια να θρυμματίζονται στο στόμα. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε λίγη στάχτη από κάρβουνα ή ξύλα. Σε ένα σακουλάκι από ύφασμα κρουστό βάζετε λίγη κοσκινισμένη στάχτη και το βυθίζετε σε ζεματιστό νερό. Τα άλατα της στάχτης διαλύονται και το διάλυμα που προκύπτει είναι η αλισίβα.

 

Για περισσότερες ιδέες και λύσεις με αλεύρι Αλλατίνη κάντε click εδώ

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living 

 

 

20
1