Μοσχάρι ψητό κατσαρόλας


All time classic! Εύκολο φαγητό, λίγο χρονοβόρο στο ψήσιμο, γευστικότατο όμως και σίγουρο. 

Υλικά: 
  • 1 ½ κιλό μοσχάρι νουά σε δίχτυ
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Βάλτε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρετε πολύ καλά από όλες τις πλευρές το κρέας, αφού προηγουμένως το αλατοπιπερώσετε. Θα πρέπει να αποκτήσει ένα ωραίο καφέ χρώμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί έτσι θα θωρακιστεί εξωτερικά το κρέας,  θα κρατήσει μέσα τα υγρά του και δεν θα στεγνώσει ενώ θα ψήνεται. Αφού σωταριστεί,σβήστε το με το κρασί, προσθέστε και το νερό και χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και κλείστε την κατσαρόλα. Αφήστε το κρέας να σιγοψηθεί για καμμιά ώρα περίπου, προσέχοντας να μην ξεμείνει από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Όταν τελειώσει το ψήσιμο, βγάλτε το κρέας, προσθέστε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δέστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε, για να μπορεί να κόβεται εύκολα και σε σωστό σχήμα. Σερβίρετε στα πιάτα και περιχύστε με τη σάλτσα.

 

Συνοδεύεται τέλεια με πουρέ, βραστά λαχανικά, πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι.

  • Tip: -Το κρασί που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό. Δηλ. Δεν χρειάζεται να είναι το καλύτερο και ακριβότερο, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κρασί καλής ποιότητας και οικονομικό. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα αλλοιωμένο κρασί ή ένα κρασί που δεν θα πίνατε.
  •           -Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσατε και στο μαγείρεμα.  Η αρμονία τους θα είναι τέλεια, αφού θα έχουν κοινά αρώματα.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

70
2