Μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κρασί


 Το κρασί για το μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».Η συνταγή μου αυτή είναι με κρασί και σας προτείνω να έχετε το ίδιο κρασί και στο τραπέζι για να συνοδεύσετε το φαγητό.

Υλικά: 
  • 1 κιλό μοσχαράκι για κατσαρόλα
  • 25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο συνθλιμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300ml κόκκινο φρουτώδες κρασί
  • 125ml  ζωμό βοδινού Maggi
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βότανα Προβηγκίας (αποξηραμένος βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν,δενδρολίβανο, μαϊντανός)
  • 1 λεπτή φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 3 γενναίες κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τα καρότα:

  • ½ κιλό καρότα
  • μια πρέζα πιπέρι cayenne
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο

Παρασκευή: 

Αφαιρέστε τυχόν λίπος από το κρέας και κόψτε το σε μεγάλους κύβους. Σε ένα ρηχό σκεύος βάλτε το αλεύρι και αλατοπιπερώστε. Αλευρώστε τους κύβους και τσιγαρίστε τους σε δόσεις σε ένα τηγάνι στο οποίο έχετε ζεστάνει 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Το κρέας πρέπει να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα από όλες τις πλευρές. Καθώς τσιγαρίζετε προσθέτετε ελαιόλαδο. Μεταφέρετε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίστε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και τον πελτέ και σωτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε 250ml κρασί, το ζωμό, τα βότανα Προβηγκίας, τη φλούδα πορτοκαλιού και τα φύλλα δάφνης. Φέρτε όλο το μίγμα σε βρασμό και βάλτε το στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας.  

Φέρτε σε μέτρια φωτιά το φαγητό σε βρασμό. Όταν έρθει σε βρασμό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε το για 2 ½-3 ώρες, μέχρι το κρέας να λιώνει.

Περιοδικά ανακατέψτε για να μην κολλήσει και ελέγξτε την ποσότητα νερού να μη στεγνώσει. Αν χρειάζεται προσθέστε έξτρα ζωμό ή νερό.

Όταν θα έχουν περάσει τα 2/3 της ώρας μαγειρέματος ξεκινήστε να φτιάχνετε τα καρότα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. Ξεφλουδίστε τα καρότα και κόψτε τα προσεκτικά σε σχετικά χοντρά διαγώνια κομμάτια.

Σε ένα ρηχό πυρίμαχο ταψί βάλτε τα καρότα, αλάτι, το πιπέρι cayenne, προσθέστε και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε πολύ καλά. Ψήστε τα για 45-60 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι άκρες τους.

Περίπου 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, προσθέστε και τις ελιές.

Προτού το σερβίρετε, προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και κατόπιν προσθέστε τον μαϊντανό, το υπόλοιπο κρασί και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρετέ το με τα ψητά καραμελωμένα καρότα και ρύζι μπασμάτι.

Tips: - Το κρασί για το μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: «αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».

 -Το κρεμμύδι, το σκόρδο και η φλούδα πορτοκαλιού λιώνουν κατά το μαγείρεμα. Δημιουργείται έτσι μια ομοιογενής, παχιά και πολύ πλούσια σάλτσα με γεύση βελούδινη.

          -Τέλειο για ένα μακρύ, φιλικό βράδυ.

         -Το ερυθρό ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ είναι το τέλειο κρασί για να συνοδεύσετε αυτό το πλούσιο φαγητό. Μαλακό, βελούδινο, γεμάτο στη γεύση και αρωματικό, όπως ακριβώς και το συγκεκριμένο φαγητό, δένει αρμονικά, απογειώνοντάς το.

 

Μπορείτε να παρακολουθήστε το video της συνταγής μου στο Yumm Channel εδώ

 

    • Αλίκη Μάρα
    • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
    • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

     

 

240
3
Φωτογραφίες
Δείτε το Video