Μοσχαράκι κοκκινιστό


Το γνωστό σε όλους κοκκινιστό. Δύσκολα του αντιστέκεται κάποιος και κυρίως τα παιδιά. Τέλειο με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ. Το μόνο πρόβλημα με το κοκκινιστό είναι ότι μπορεί να βγει σκληρό το κρέας. Ψάχνοντας και ρωτώντας διαφόρους κρεοπώληδες κατέληξα σ’ αυτή τη συνταγή όπου το κρέας «λιώνει». Πρέπει να σας εκμηστηρευτώ ότι τη χύτρα ταχύτητος την έχω αποποιηθεί προ πολλού, εκτός αν πρόκειται να βράσω όσπρια! 

Υλικά: 
  • 1 ½ κιλό μοσχαράκι όσο το δυνατόν άπαχο (ελιά ή σπάλα) σε μερίδες
  • λίγο αλεύρι
  • 8 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κιλό φρέσκια ντομάτα περασμένη στον τρίφτη ή σε κονσέρβα κονκασέ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 γαρύφαλα

 

Παρασκευή: 

Διαλέξτε μια κατσαρόλα που να χωράει μεν το κρέας, αλλά να μην περισσεύει πολύς ελεύθερος χώρος. Πλύντε καλά τις μερίδες του κρέατος και στεγνώστε τις με απορροφητικό χαρτί. Αλατίστε τις ελαφρά και αλευρώστε τις. Βάλτε στην κατσαρόλα 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρετε το κρέας μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα, προσέχοντας να μην «αρπάξει» και να μην κολλήσει. Όταν όλο το κρέας έχει σωταριστεί από όλες τις μεριές καλά προσθέστε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και ξεχάστε το φαγητό για τουλάχιστον   1 ½- 2 ώρες! Μετά το πέρας της ώρας, ανοίξτε το καπάκι και βάλτε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά, κλείστε το καπάκι και ξαναξεχάστε το φαγητό για τουλάχιστον άλλη μία ώρα! Αφού ψηθεί το φαγητό, αν η σάλτσα δεν έχει δέσει αρκετά, αφαιρέστε το κρέας και βράστε την με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά για να εξατμιστεί το νερό και γίνει πιο παχύρευστη. Βάλτε το κρέας πίσω και σερβίρετέ το.

  • Tip: Το κοκκινιστό δένει τέλεια με ένα κόκκινο ξινόμαυρο κρασί, όχι περασμένο από βαρέλι και παλαιωμένο, για να είναι λίγο πιο ελαφρύ. Τα αρώματα της ντομάτας του ξινόμαυρου δένουν με την ντομάτα στο φαγητό και οι ταννίνες (η στυφάδα) του κόκκινου κρασιού με τις πρωτεϊνες του κρέατος.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

120
4