Το μωρό μου δεν τρώει λαχανικά


Αν στο μωρό σας δεν αρέσουν τα λαχανικά, μπορεί τα γεύματα να γίνουν μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους γονείς ότι το μωρό τους δεν παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα θρεπτικά που χρειάζεται για να είναι υγιές. Είναι όμως δυνατόν να κάνετε ένα μωρό να ενδιαφερθεί για τα λαχανικά! Υπάρχουν κάποια κολπάκια που πιθανόν να σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε τα πολύτιμα λαχανικά στη δίαιτα του μωρού σας.

! Μην ξεχάσετε για όλα αυτά που προτείνονται να συμβουλευτείτε πρώτα  τον παιδίατρό σας προτού τα εφαρμόσετε.

  1. Αντί για νερό βράστε τα λαχανικά σε σπιτικό ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου.
  2. Πασπαλίστε τα λαχανικά σε οποιαδήποτε μορφή κι αν βρίσκονται με τριμμένο τυρί. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας τι τυρί μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας.
  3. Αν και σε εμάς τους μεγάλους μάλλον θα μας προκαλούσε αποστροφή, πολλά είναι τα μωρά που τους αρέσει λίγος πουρές από φρούτα ανακατεμένος μέσα στον πουρέ τους από λαχανικά. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά δεν έχουν ιδέα ποιες τροφές ταιριάζουν μεταξύ τους. Το μόνο που γνωρίζουν είναι τι τους αρέσει και τι όχι.
  4. Αν το μωρό σας είναι έτοιμο να μασάει στέρεα τροφή και όχι αλεσμένη, μαγειρέψτε λίγα λαχανικά και προσφέρετέ του τα στην αρχή του γεύματος. Επειδή θα πεινάει πολύ είναι πολύ πιθανό να τα δοκιμάσει.
  5. Ανακατέψτε στη σάλτσα για μακαρόνια ή στη σούπα λίγο πουρέ λαχανικών. Δεν θα πάρει είδηση όλες αυτές τις υπέροχες έξτρα βιταμίνες που θα φάει.
  6. Μην παραβράζετε τα λαχανικά. Χάνουν το χρώμα τους, την υφή τους και μέρος των βιταμινών τους. Στην προσπάθειά σας να ενθαρύνετε το μωρό σας να τρώει λαχανικά, βεβαιωθείτε ότι είναι και νόστιμα και δελεαστικά στο μάτι (με πολλά χρώματα).
  7. Χρησιμοποιήστε γλυκοπατάτες στη θέση των κοινών πατατών όταν ετοιμάζετε  πουρέ πατάτας. Είναι πολύ ανώτερες θρεπτικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης.
  8. Αποτελέστε παράδειγμα για το μωρό σας. Τρώτε άφθονα λαχανικά μπροστά στο μωρό σας, δείχνοντας ότι τα απολαμβάνετε δεόντως!!! Ο ενθουσιασμός σας μπορεί να αποβεί «κολλητικός» και το μωρό σας να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Αλίκη Μάρα Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living