Μισό- Μισό


Έφθασε πάλι ο καιρός για τα γενέθλια των κοριτσιών μου! Μεγάλωσαν! Και τώρα θέλουν αλλιώς το πάρτυ τους. Από τα πολύ μεγάλα και πολυπληθή, τώρα προτίμησαν μόνο τις «κολλητές» τους. Το να φτιάξω δύο τούρτες λοιπόν φέτος ήταν υπερβολή. Αλλά έλα που η μια είναι λάτρης της σοκολάτας και η άλλη της βανίλιας. Έφτιαξα λοιπόν δύο μισές τούρτες και νομίζω ότι ήταν οι ωραιότερες που έχω φτιάξει μέχρι τώρα. 

Υλικά: 

Και για τις δύο τούρτες χρησιμοποίησα την ίδια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκατοστών.Για το κέικ madeira.

  • Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκατοστών.
  • 400γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 8 αυγά
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 95γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Για την επικάλυψη:Ζαχαρόπαστα

  • 5 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
  • 125ml γλυκόζη (θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη

  

Παρασκευή: 
  • Για το κέικ madeira.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160οC. Βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μόνο τη βάση.Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα και χτυπήστε καλά. Μεταφέρετε το μίγμα των αυγών σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέστε τα αλεύρια που έχετε ήδη κοσκινίσει. Προσθέστε και το γάλα. Αδειάστε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ισιώστε με ένα κουτάλι την επιφάνεια.Ψήστε το κέικ για 1 ώρα και 40 λεπτά. Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό. Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για 5 λεπτά προτού το αναποδογυρίσετε σε μία σχάρα.

  • Tips:- Μπορείτε να φυλάξετε το κέικ σε δοχείο που κλείνει πολύ καλά και να το διατηρήσετε για 2 εβδομάδες στο ψυγείο και 2 μήνες στην κατάψυξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το φτιάξετε μέρες προτού το χρησιμοποιήσετε. 
  • Ζαχαρόπαστα

Πασπαλίστε τη ζελατίνη πάνω από ένα μικρό μπωλ με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε την να απορροφήσει το νερό και να γίνει σπογγώδης. Διαλύστε τη ζελατίνη σε μπαιν μαρί, τοποθετώντας το μπωλ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσθέστε και τη γλυκόζη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Απομακρύνετε από τη θερμότητα και αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 1 λεπτό.Κοσκινίστε την άχνη σε ένα μεγάλο μπωλ και κρατήστε ένα φλυτζάνι για αργότερα. Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης. Με ένα ξύλινο κουτάλι αναμείξτε όσο γίνεται τα υλικά και μετά δουλέψτε τα με το χέρι πολύ καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη αρκετά σφικτή. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια προσθέτετε λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγο ζεστό νερό, πολύ- πολύ προσεκτικά όμως να μη σας «ξεφύγει».Απλώστε σε μια επιφάνεια εργασίας άχνη και συνεχίστε πάνω της να δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Καθώς τη δουλεύετε προσθέτετε άχνη για να μην κολλήσει. Χρησιμοποιείτε τη ζαχαρόπαστα αμέσως.Για να τη χρωματίσετε θα χρειαστείτε υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής (θα τα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ). Χωρίστε τη ζύμη στα δύο. Ανοίξτε πρώτα καλά τη μισή ζύμη ζάχαρης και με ένα πινέλο απλώστε λίγο χρώμα. Αρχίστε να τη ζυμώνετε πάλι, για να αναμειχθεί το χρώμα καλά. Επαναλάβετε το ίδιο με άλλο χρώμα στην άλλη μισή ζύμη. 

  • Tips:-Μην απογοητευτείτε αμέσως. Θέλει αρκετή δουλειά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να πάρει η ζύμη εύπλαστη μορφή. Μην προσθέσετε αμέσως νερό, γιατί μετά θα χρειαστείτε πολύ άχνη για να την επαναφέρετε.

         -Εναλλακτικά μπορείτε να την τυλίξετε με μεμβράνη και να την         αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει πολύ καλά και να το διατηρήσετε για 3 μέρες, εκτός ψυγείου. Όταν τη χρησιμοποιήσετε, ανοίξτε την με ένα πλάστη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη. 

  • Συναρμολόγηση

Θα χρειαστείτε και λίγη σαντιγύ.Κόψτε από κάθε κέικ το μισό και βάλτε τα αντικριστά σε μια μεγάλη πιατέλα, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους. Αλείψτε τα με ελάχιστη σαντιγύ.Με ένα πλάστη ανοίξτε τη μία ζαχαρόπαστα σε μια επιφάνεια με αρκετή ζάχαρη άχνη, όσο λεπτή θέλετε και αρκετά μεγάλη για να καλύψει το μισό κέικ. Τυλίξτε την ανοιγμένη ζύμη γύρω από τον πλάστη και απλώς αφήστε την πάνω από το μισό κέικ. Με τα χέρια σας κολλήστε την πάνω στο κέικ και κόψτε ό, τι περισσεύει.Κάντε το ίδιο με την άλλη ζαχαρόπαστα. Με τα κομμάτια που περίσσεψαν μπορείτε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού να κάνετε σχέδια, εγώ έκανα καρδούλες, και να στολίσετε το κέικ. Τέλος έβαλα πάνω αντίθετου χρωματισμού αληθινά λουλούδια.

  • Tips:-Το κέικ βανίλιας μπορείτε να το κόψετε στη μέση και να βάλετε ανάμεσα κρέμα ζαχαροπλαστικής και κομμένες φράουλες.

         -Αν τα δύο κέικ έχουν διαφορετικό ύψος, μην σας απασχολεί, είναι μέχρι και όμορφο.         -Για κολλήσουν τα σχεδιάκια αλείψτε τη μια επιφάνειά τους με λίγο νερό. 

  • Αξίζει τον κόπο!!!
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

     

70
4