Μελομακάρονα


Το "ξαδερφάκι" του κουραμπιέ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Άγιος Βασίλης θα προτιμήσει κουραμπιέ, σύμφωνα με το έθιμο. Εσείς πάντως ετοιμάστε και τα δύο με τις αγαπημένες μου συνταγές απο τη γιαγιά μου και ίσως αλλάξουν τα έθιμα...!Τόσο καλά τα κάνω, δοκιμάστε.

Υλικά: 
  • 1½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1½ ποτήρι καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτηράκι του κρασιού αλισίβα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ ποτήρι μέλι
  • ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • το χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  •  μέλι και χονδροκομμένη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα

Παρασκευή: 

Πρώτα φτιάξτε το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι τελείως κρύο προτού σιροπιάσετε τα μελομακάρονα.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε το για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τα λάδια με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το χυμό πορτοκάλι, την αλισίβα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και ανακατέψτε.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ αναμείξτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί, σχηματίστε στη μέση μια λακκούβα και ρίξτε σιγά-σιγά το υγρό μίγμα με τη ζάχαρη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην «κολλάει» στα χέρια. Πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ ή στρογγυλά σχήματα και ψήστε τα στους 180o C για περίπου 30 λεπτά.

Μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα ζεστάνετε μέλι για το γαρνίρισμα.

Ζεστά όπως είναι από το φούρνο βουτήξτε τα μελομακάρονα με τη βοήθεια μιας κουτάλας μέσα στο κρύο σιρόπι, γυρίστε τα μερικές φορές και βγάλτε τα. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σε στρώσεις, ρίχνοντας από πάνω τους λίγο ζεστό μέλι και πασπαλίζοντάς τα με χονδροκομμένη καρυδόψιχα.

 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

60
3