Μαρμελάδα σύκο


Πέρα από την προφανή χρήση της, το άλειμμά της δηλαδή σε φρυγανιά, αποτελεί τέλειο συνδυασμό με ένα πλατό  τυριών στο τέλος ενός γεύματος. Η καλύτερη επιλογή σύκων για να τα κάνετε μαρμελάδα είναι τα βασιλικά, τα πιο πλούσια σε γεύση σύκα. 

Υλικά: 
  • 5 φλυτζάνια του τσαγιού φρέσκα σύκα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες κατά πλάτος
  • 5 φλυτζάνια του τσαγιού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο χυμό λεμόνι
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού νερό
  • πηκτίνη σε σκόνη (θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ) τη δοσολογία θα τη βρείτε γραμμένη στο κουτί (για κάθε διαφορετική μάρκα η αναλογία ποικίλει)
  •  ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα σε σκόνη (προαιρετικά)

 

Παρασκευή: 

Αναμείξτε την πηκτίνη με το ¼ της ζάχαρης και κρατήστε το μίγμα ξεχωριστά από την υπόλοιπη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μίγμα πηκτίνης- ζάχαρης, τα σύκα, το χυμό λεμονιού, την κανέλλα και το νερό και σε μέτρια φωτιά φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς να μην καεί. Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού προσθέστε και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το δυνατό βρασμό για άλλο 1 λεπτό. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αν σχηματιστεί πολύς αφρός, αφαιρέστε τον με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

Ελέγξτε την πυκνότητα της μαρμελάδας ως εξής: έχετε ένα κουτάλι σούπας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Πάρτε μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι όσο πηκτή επιθυμείτε, είναι έτοιμη. Αλλιώς προσθέστε ακόμη λίγη πηκτίνη και βράστε την για ένα ακόμη λεπτό.

Αφήστε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά προτού γεμίσετε τα βάζα, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Μην ξεχνάτε ότι τόσο τα βάζα όσο και τα καπάκια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα (τα βράζουμε σε νερό) και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα ζεματάμε με καυτό νερό και τα βάζετε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κλείστε τα βάζα με τα καπάκια και παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και βράστε τα για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

  • Tip: -Μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τη μαρμελάδα, έτσι θα γίνει πιο ρευστή, να περιχύσετε παγωτό βανίλια και να απολαύσετε έναν μοναδικό γευστικά συνδυασμό.
  •        -Επίσης η μαρμελάδα σύκο ταιριάζει πολύ με τυριά.
  •        -Τα σύκα μπορείτε να τα ψιλοκόψετε ακόμη περισσότερο ή ενώ βράζει η μαρμελάδα, οπότε και τα σύκα έχουν μαλακώσει πολύ, να τα συνθλίψετε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  •        -Αποθηκεύεται για 12-18 μήνες.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

 

40
2