Μαρμελάδα ροδάκινο με γαρύφαλλο&μοσχοκάρυδο


Yumm, yumm!!! Πλούσια σε γεύση και προπάντων σε άρωμα θα σας αλλάξει όλη την εντύπωση που είχατε μέχρι τώρα για τις μαρμελάδες. Ναι, να οι μαρμελάδες μπορεί να είναι συναρπαστικές και οι δημιουργίες σας μοναδικές 

Υλικά: 
  • 1,4 κιλά ώριμα ροδάκινα
  • 1 κιλό άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • πηκτίνη σε σκόνη (θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ) τη δοσολογία θα τη βρείτε γραμμένη στο κουτί (για κάθε διαφορετική μάρκα η αναλογία ποικίλει)

 

Παρασκευή: 

Πλύνετε, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα ροδάκινα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ. Αναμείξτε την πηκτίνη με το ¼ της ζάχαρης και κρατήστε το μίγμα ξεχωριστά από την υπόλοιπη ζάχαρη.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το μίγμα πηκτίνης- ζάχαρης, τα ροδάκινα και το χυμό λεμονιού, ανάψτε την κουζίνα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρτε το μίγμα σε σημείο βρασμού. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς να μην καεί. Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού προσθέστε και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το δυνατό βρασμό για άλλο 1 λεπτό. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρέστε τυχόν αφρό που σχηματιστεί με τη βοήθεια μιας κουτάλας, προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.Ελέγξτε την πυκνότητα της μαρμελάδας ως εξής: έχετε ένα κουτάλι σούπας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Πάρτε μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι όσο πηκτή επιθυμείτε, είναι έτοιμη. Αλλιώς προσθέστε ακόμη λίγη πηκτίνη και βράστε την για ένα ακόμη λεπτό.Αφήστε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά προτού γεμίσετε τα βάζα, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Κλείστε τα βάζα με τα καπάκια και παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και τα βράστε για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

  • Tip: - Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ξυλαράκια κανέλλας και 1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρύφαλλα. Κλείστε τα σε τούλι και βάλτε τα μαζί με τα ροδάκινα στην κατσαρόλα. Όταν ολοκληρωθεί η μαρμελάδα, απλώς αφαιρέστε το τούλι.
  •         -Τα ροδάκινα είναι φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, οπότε η χρήση πηκτίνης σε σκόνη είναι απαραίτητη προκειμένου να πήξει η μαρμελάδα. Στα παλαιότερα χρόνια όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα έξτρα προσθήκης πηκτίνης, προκειμένου να «δέσουν» οι μαρμελάδες ο χρόνος βρασμού ήταν πολύ μεγάλος. Αυτό όμως είχε αρνητικό κόστος, στη γεύση, στο άρωμα και στο χρώμα της μαρμελάδας.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

60
4