Μαρμελάδα ντομάτα


Ναι, η ντομάτα μπορεί να γίνει και μαρμελάδα για πρωινό. Και ίσως να σας φαίνεται παράξενο στη Λατινική Αμερική όμως είναι πολύ αγαπημένο έδεσμα. Διαλέξτε κατακόκκινες καλοκαιρινές ντομάτες για να φτιάξετε αυτή την πρωτότυπη μαρμελάδα. Γίνετε λίγο τολμηροί και δοκιμάστε την, μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας. 

Υλικά: 
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες(ότι χυμός βγει κρατήστε τον)
  • 1 κιλό άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή ένα κλωνάρι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος

  

Παρασκευή: 

Σε μια κατσαρόλα βάλτε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά φέρτε το μίγμα σε βρασμό και σιγοβράστε το για δύο ώρες, ανακατεύοντας συχνά. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν γίνει πηκτή. Προσθέστε και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά. Αν χρησιμοποιήσετε κλωναράκι βανίλιας προσθέστε το κατά το μαγείρεμα της μαρμελάδας. Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε προτού μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε βάζο. Αφήστε τη μαρμελάδα να σταθεί για 5 λεπτά.Γεμίστε το βάζο, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Μην ξεχνάτε ότι τόσο το βάζο όσο και το καπάκι πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα (τα βράζουμε σε νερό) και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε τα ζεματάτε με καυτό νερό και τα βάζετε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κλείστε το βάζο με το καπάκι και παστεριώστε το στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα, καλύψτε το με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από το καπάκι και βράστε το για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός. Αφήστε το βάζο να κρυώσει προτού το αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

  • Tip:-Επειδή η ποσότητα που θα παραχθεί δεν είναι μεγάλη, μπορείτε μετά που θα προσθέσετε την υγρή βανίλια να αφήσετε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, να τη βάλετε ακόμη και σε ένα απλό δοχείο και να τη διατηρήσετε μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο για άμεση κατανάλωση.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

  • Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste

 

30
2