Μαρμελάδα μήλα- ginger


Θα το ξαναπώ για ακόμη μία φορά ότι ζούμε σε μια απίθανη χώρα, που μας προσφέρει μέσα σε όλα τα άλλα και υπέροχα φρούτα. Μπορεί τα μήλα να μην τα’ χουμε και σε μεγάλη υπόληψη, όμως αποτελούν θρεπτικότατα και νοστιμότατα φρούτα. Όταν είναι η εποχή τους λοιπόν μην τα προσπεράσετε απλώς, φτιάξτε τα και μαρμελάδα. Θα με θυμηθείτε. 

Υλικά: 
  • 1 κιλό μήλα
  • 1 κιλό άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ λίτρο νερό
  • 300γρ. φρέσκια ρίζα ginger (ginger θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ginger σε σκόνη

 

Παρασκευή: 

Ξεφλουδίστε το ginger και κόψτε το σε κομμάτια, πλύνετε, ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες αφαιρώντας φυσικά τα κουκούτσια. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα μαζί στο μπλέντερ, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το νερό και σε μέτρια φωτιά φέρτε τα σε βρασμό. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου μία ώρα. Όταν φθάσει το σημείο βρασμού προσθέστε τη ζάχαρη και βράστε την σε μέτρια φωτιά για άλλα 30 λεπτά περίπου.Στο τέλος προσθέστε και το ginger σε σκόνη και απομακρύνετε τη μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας.Ελέγξτε την πυκνότητα της μαρμελάδας ως εξής: έχετε ένα κουτάλι σούπας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Πάρτε μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι όσο πηκτή επιθυμείτε, είναι έτοιμη. Αλλιώς βράστε την ακόμη λίγο.Αφήστε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά προτού γεμίσετε τα βάζα, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Κλείστε τα βάζα με τα καπάκια και παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και τα βράστε για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

  • Tip: -Τα μήλα είναι φρούτα πολύ πλούσια σε πηκτίνη, έτσι δεν υπάρχει λόγος χρησιμοποίησης πηκτίνης.
  •         -Στη θέση του ginger θα μπορούσατε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα προσθέτοντας κανέλα και γαρύφαλλο. Για 1 κιλό μήλα προσθέστε μαζί με τα μήλα και το ginger ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και 4 ολόκληρα γαρύφαλλα. Προτού μεταφέρετε τη μαρμελάδα στα βάζα, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα γαρύφαλλα.
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

45
3