Μαγιονέζα


Πολύ σημαντική σάλτσα, μια και αποτελεί τη βάση για πλήθος άλλων. Τέλεια με κρύες γαρίδες, αστακό, μπακαλιάρο, κρύο κοτόπουλο, στα σάντουϊτς και όπου αλλού φαναστείτε! 

Υλικά: 
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουταλιά της σούπας δυνατή μουστάρδα Dijon
  • 250ml φυστικέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί, ελαφρώς ζεστό ή 1 κουταλιά της σούπας κρύο χυμό λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή: 

Επειδή θα χρειαστείτε μια σταθερή επιφάνεια για να δουλέψετε, απλώστε στο τραπέζι μία πετσέτα κουζίνας και πάνω της τοποθετήστε το μπωλ που θα χρησιμοποιήσετε. Έτσι, ενώ θα δουλεύετε με το ένα χέρι και ταυτόχρονα με το άλλο θα ρίχνετε τα διάφορα υλικά, το μπωλ δεν θα κουνιέται ενοχλητικά.Στο μπωλ βάλτε τους κρόκους, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αναμείξτε με το σύρμα. Με σταθερή και μικρή ροή προσθέστε το λάδι, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά, χτυπήστε με δύναμη για 30 περίπου δευτερόλεπτα ακόμη, ώστε η μαγιονέζα να γίνει παχύρευστη και λεία. Στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό ξύδι ή το κρύο λεμόνι και αλατοπιπερώστε λίγο ακόμη αν χρειάζεται.

  • Tip:-Η μαγιονέζα φυλάσσεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος καλυμμένη με μεμβράνη. Δεν είναι όμως σώφρον να την κρατήσετε για παραπάνω από 2 ώρες, μια και τα αυγά δεν είναι παστεριωμένα και υπάρχει κίνδυνος.
  •        -Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήστε το ¼ της ποσότητας του φυστικέλαιου με ελαιόλαδο. Δεν χρησιμοποιούμε όμως μόνο ελαιόλαδο, εξαιτίας της πολύ έντονης γεύσης του.
  •  
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

  

20
2