Limoncello


Μυρωδάτο και πολύ- πολύ χωνευτικό, τέλειο για το κλείσιμο ενός γεύματος. Είναι απλούστατο να το παρασκευάσετε και είναι το καλύτερο limoncello που δοκιμάσατε ποτέ!!! 

Υλικά: 
  • 8 βιολογικά λεμόνια (ακέρωτα)
  • 750ml καθαρό οινόπνευμα  (70-90% καθαρό, από το φαρμακείο)
  • 3 ½ φλιτζάνια άσπρη κρυσταλλικά ζάχαρη
  • 750 ml νερό

 

Παρασκευή: 

Πλύνετε επισταμένα τα λεμόνια, γιατί ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φλούδα τους.

Ξεφλουδίστε τα, αποφεύγοντας το εσωτερικό άσπρο μέρος της φλούδας, το οποίο θα προσδώσει μια πικράδα, κάτι που δεν θέλουμε.

Αφού συγκεντρώσετε όλες τις φλούδες, έχετε ουσιαστικά τελειώσει με το πιο δύσκολο μέρος της συνταγής!!!

Βάλτε τις φλούδες σε ένα μεγάλο βάζο, χωρητικότητας περίπου 2 λίτρα, ή μοιράστε τις σε δύο του 1 λίτρου. Καλύψτε τις με το οινόπνευμα και κλείστε ορμητικά το βάζο. Αφήστε το άρωμα και τη γεύση από τα λεμόνια να εκχυλιστούν στο αλκοόλ για 3-4 μέρες σε σκοτεινό μέρος, αναδεύοντας το βάζο μια φορά την ημέρα.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό να βράσει, αποσύρετέ την από τη φωτιά, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναμείξουμε τη ζάχαρη με το νερό και όχι να φτιάξουμε σιρόπι.

Αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 5-10 λεπτά και προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα το εκχύλισμα από τα λεμόνια, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, μια και δεν θα χρειαστούν άλλο οι φλούδες. Ανακατέψτε το μίγμα καλά, μοιράστε το σε μπουκάλια και κλείστε τα. Αφήστε το limoncello να κρυώσει καλά στα μπουκάλια και μετά βάλτε το στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

  • Tips:- Το καλύτερο limoncello γίνεται από λεμόνια που μόλις έχουν κοπεί από το δέντρο. Έτσι δεν χάνεται τίποτα από το άρωμά τους. Αν έχετε λεμονιά στο σπίτι ή το εξοχικό ή αν ο γείτονας διαθέτει, προτιμήστε την.
  •         -Όταν αναμείξετε το ζαχαρόνερο με το αλκοολικό εκχύλισμα από τα λεμόνια, θα θολώσει. Αγνοήστε το, είναι φυσιολογικό.
  • -      Χρησιμοποιήστε βιολογικά λεμόνια, επειδή αυτά δεν έχουν κατάλοιπα χημικών εξωτερικά στη φλούδα τους, την οποία και χρησιμοποιούμε στη συνταγή.
  • -      Τα 8 λεμόνια της συνταγής αφορούν τα κοινά λεμόνια που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε. Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη ποικιλία λεμονιών για την παρασκευή limoncello είναι τα τεράστια, χοντρόφλουδα λεμόνια, που μόνο σε καμμιά αυλή βρίσκονται. Σε περίπτωση όμως που είστε τυχεροί, χρησιμοποιήστε τα  υπολογίζοντας ότι ένα μεγάλο αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κοινά λεμόνια.
  • -      Μπορείτε να αντικαταστήσετε το οινόπνευμα με βότκα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση επειδή είναι διαφορετικής συγκέντρωσης το αλκοόλ, θα χρησιμοποιήσετε 1,5 λίτρο βότκα και νερό τόσο, όσο να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Και καλό limoncello!!!
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

 

20
2