Λεπτό, ψητό cheesecake με βατόμουρα


Πολύ λεπτή και διακριτική γεύση. Αρκετά χρονοβόρο γλυκό, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Συγκριτικά με το γνωστό σε όλους μας cheesecake, την εκδοχή που βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία, είναι πολύ πιο ελαφρύ και πολύ πιο «άγλυκο». Τα «άγλυκα» γλυκά είναι μία τάση που στην Ευρώπη κερδίζει συνεχώς έδαφος, ακόμη και ζαχαροπλαστεία που δημιουργούν μόνο τέτοια γλυκά έχουν κάνει την εμφάνισή τους. 

Υλικά: 

Βάση:

  • 150γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο

  Γέμιση:

  • 500γρ. ιταλικό τυρί ρικότα 
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

 Επικάλυψη:

  • 150γρ. αλεύρι
  • 110γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 75γρ. ζάχαρη

 

Παρασκευή: 

Ξεκινήστε φτιάχνοντας την επικάλυψη, γιατί χρειάζεται χρόνο να παγώσει προτού τη χρησιμοποιήσετε. Χτυπήστε στο μίξερ το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Τυλίξτε την με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να παγώσει. Θα τη χρειαστείτε στο τέλος.Για τη βάση προθερμάνετε το φούρνο στους 170οC. Θρυμματίστε τα μπισκότα στο μπλέντερ, αναμείξτε τα πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο και απλώστε το μίγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 25 εκατοστών. Πιέστε καλά με τα χέρια σας το μίγμα, να συμπιεστεί καλά και να γίνει ισόπαχο. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για 12 λεπτά περίπου. Βγάλτε το έξω και αφήστε το να κρυώσει λίγο.Εντωμεταξύ φτιάξτε τη γέμιση. Χτυπήστε στο μίξερ το τυρί, τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, έως ότου γίνουν μια λεία κρέμα. Απλώστε την πάνω από τη βάση και πάνω από τη βάση τα βατόμουρα.Τέλος πάνω από τα βατόμουρα τρίψτε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη την επικάλυψη. Ξαναβάλτε το cheesecake στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 40 περίπου λεπτά ακόμη.Για να το ξεφορμάρετε: αφήστε το να κρυώσει καλά και αφού κρυώσει ξεφορμάρετέ το με πάρα πολύ προσοχή! Είναι ιδιαιτέρως εύθραυστο.

  • Tips:- Μπορείτε στη θέση της ρικότας να χρησιμοποιήσετε μανούρι ή ανθότυρο.

         -Εκτός από βατόμουρα μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε φρούτο του δάσους επιθυμείτε, ακόμη και φράουλες κατά προτίμηση άγριες, γιατί είναι μικρές. Αν δεν βρείτε άγριες, χονδροκόψτε κανονικές. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κεράσια. 

  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία-Art of living  
  •  

 

60
3