Λαγάνα


Δεν υπάρχει Μάρτης, χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα, χωρίς λαγάνες!Η παραδοσιακή λαγάνα, γίνεται όπως το ψωμί και είναι πανεύκολη.Μην τη φοβηθείτε, φτιάξτε τη και θα εκπλαγείτε!

Υλικά: 

Υλικά

  • 1 &1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30γρ. μαγιά φρέσκια ψυγείου
  • 1&1/2 ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1&1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  •  1&1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
  • σουσάμι

Παρασκευή: 
Σε ένα μεγαλο μπολ βάλτε 1/2 κιλό αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο και τη μαγιά και αναμείξτε όλα τα υλικά μαζι. Προσθέστε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί ένα σφικτό και λείο ζυμάρι. Καθώς ζυμώνετε, αν χρειάζεται προσθέστε κι άλλο χλιαρό νερό, μέχρι το ζυμάρι σας να γίνει όπως πρέπει.
Σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε χλιαρό μέρος για περίπου 20 λεπτά.
Μετά το πέρας των 20 λεπτών, ξεκινήστε να το ξαναζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, το κρασί και το ελαιόλαδο.
Το ζυμάρι που θα προκύψει τελικά θα πρέπει να ειναι απαλό και αφράτο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί, βάλτε το ζυμάρι και πιέζοντας με τα χέρια σας απλώστε το και ανοίξτε το, προσέχοντας το πάχος του να είναι περίπου 2 εκατοστά.
Πασπαλίστε το με το σουσάμι και με τα δάχτυλα σας κάντε τις "λακουβίτσες" που συναντάμε στις Λαγάνες.
Ψήστε για μισή ωρα τη λαγάνα στους 200°C, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήστε για ακόμη 15 λεπτά περίπου.
 
Tips: - το νερό για το ζύμωμα πρέπει να ειναι χλιαρό, γιατί αν είναι καυτό θα σκοτώσει τους μύκητες της μαγιάς, αν είναι κρύο δεν θα "ξυπνήσουν" ποτέ, οπότε και στις δυο περιπτώσεις δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας.
           - Κατά το ψήσιμο η λαγάνα θα φουσκώσει και θα αποκτήσει διπλάσιο πάχος.
           - Αν το ζυμάρι γίνει σκληρό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και λίγο κρασί και ξαναζυμώστε το.
           - Στα καταστήματα με είδη κουζίνας θα βρείτε εξειδικευμένο πλάστη για λαγάνα. Είναι αρκετά ακριβός, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για 'αλλου τύπου ζύμες. Πάντως δεν ειναι απαραίτητος για να φτιάξετε λαγάνες. 
            -Το κρασί που χρησιμοποιούμε γενικά στο μαγείρεμα πρέπει να ακολουθεί πάντα τον πολύ απλό κανόνα: "Ο,τι δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται! "Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να είναι ακριβό, απλά δεν πρέπει να ειναι χαλασμένο.
 
"Καλά Κούλουμα"
 
 
  • Αλίκη Μάρα
  • Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living
60
2